För Dagens Nyheter är väl Jesus bara en naiv pacifist

 Alla länder rustar upp och de flesta svenskarna vill gå med i Nato. Men trots att världens militära utgifter har ökat 13 år i rad är Dagens Nyheters ledarsida inte nöjda. Den senaste veckan har Jesper Ahlin Marceta skrivit inte en utan två ledare om de problematiska pacifisterna. Tonen blir mer agiterad för varje rad. Pacifister är, får vi höra, naiva och självgoda människor som banar väg för ondskan och vägrar skita ner sig.

Inte mycket är nytt under solen. Pacifister har ofta anklagats för att vara godtrogna friåkare som tar del av rikets välsignelser utan att vilja offra sig. I andra tider var priset för denna hållning högt. Pacifistiska minoriteter har drabbats av brutala förföljelser sedan medeltiden, och särskilt under moderna totalitära regimer.

Man kan säga mycket om pacifister, men de är allt annat än naiva inför våldet. Och att anklaga en tradition som rymmer Martin Luther King och Mahatma Gandhi för att inte vilja smutsa ner sig kräver en alldeles särskild arrogans. Historiskt har otaliga pacifister arbetat hårt för fred och i allt för många fall har de tvingats betala det ultimata priset för sina övertygelser…

Pacifismen är inte en ideologi, än mindre ett partiprogram. Det är en livshållning. Ett försök att leva fredligt i en våldsam värld. Inte genom åsikter och tyckanden, utan i praktiken. Ett sådant liv kräver reflektion, självkännedom och mycket övning.

I dag är kriget i Ukraina den stora frågan när pacifism diskuteras. Hauerwas fick den i en podd för en tid sedan, och svarade: ”Det är inte vår sak att säga till ukrainarna hur de bör agera.” I Sverige har KG Hammar, tidigare ärkebiskop och författare till flera böcker om fred, uttalat sig på liknande sätt.  Pacifism har aldrig handlat om att läxa upp människor som tvingas till självförsvar.

Deras svar ger en rättvisare bild av pacifismen än kritikernas svartmålningar. Pacifism har aldrig handlat om att läxa upp människor som tvingas till självförsvar. Målet är att begränsa våldets härjningar; helst stoppa det innan det hinner bryta ut. Drivkraften är insikten om att våld förmörkar livet för alla som kommer nära det…

När Sveriges största morgontidning pekar ut pacifister som säkerhetshot, samtidigt som det råder full politisk enighet kring upprustning och Nato-medlemskap, då är vi på väg mot ett fördummande konsensustänkande. För tvärtemot Ahlin Marceta tror jag att alla samhällen behöver pacifister.

-Joel Halldorf, kulturdebattartikel i Expressen

Läs mer https://www.expressen.se/kultur/joel-halldorf/for-dn-ar-val-jesus–bara-en-naiv-pacifist/