Expressen jublade: “Nu gör man upp med de sista resterna av Olof Palmes arv”

Härförleden nedsteg vår lätt dumdryge försvarsminister Peter Hultqvist (S) på DN:s debattsida med en rörig lovsång till det kommande svenska Natomedlemskapet. Det skulle bli finemang: “Sverige och Finland kommer tillsammans bidra till säkerheten i Norden, i hela Östersjöområdet och Europa.”

Den säkerheten skulle vi alltså inte ha bidragit med tidigare? Man kan då fråga sig vad våra sjö- och flygstridskrafter varit till för…

Det finns ett helt annorlunda citat av Peter Hultqvist som den liberala pressen, av förståeliga skäl, älskar att återge. Det är från den socialdemokratiska partikongressen i november 2021: “Det blir inga ansökningar om något medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering. Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla.” Peter Hultqvist formulerade där den sen decennier gällande socialdemokratiska partilinjen. Fast han i överensstämmelse med sin personlighetstyp skrev om den i jagform.

Det var förstås i en annan tid, innan den ryske diktatorn Putin hade inlett sitt erövringskrig mot Ukraina. Det var också en tid då de liberala Natoanhängarna gjorde sig löjliga med att som främsta argument för att ställa Sverige under Natos befäl hota gotlänningarna med ryssen, till och med ryska kärnvapen…

Den 24 februari ändrades spelets förutsättningar genom Putins överfall på Ukraina. Slutsatsen att Ukraina skulle ha sluppit undan om man varit medlemmar i Nato föreföll oomtvistlig. Men därav följde närmast automatiskt den felaktiga slutsatsen att Putin på sikt skulle bekriga alla andra länder i omgivningen som inte var Natomedlemmar. Politisk panik följde i Finland och Sverige. Båda länderna fick snabbt och för första gången en övervägande majoritet i opinionen för Natomedlemskap.

Ulf Kristersson (M) hotade påpassligt med att göra Nato till en valfråga. Sverigedemokraterna omprövade blixtsnabbt sin “nationalistiska” Putinvänliga hållning och anslöt sig. Magdalena Andersson (S) beordrade inte lika snabbt en ny socialdemokratisk linje för Nato….

Äntligen blev vi av med den förhatliga Palmelinjen i utrikespolitiken jublade Expressens ledarsida då sossarna proklamerade sin nya Natopolitik: “Nu gör man upp med de sista resterna av Olof Palmes arv. En historisk epok avslutas… Allt det som vänstern sörjer denna vår är en källa till ogrumlad glädje för många av oss andra” (15 maj). Klarspråket kryper också fram på Svenska Dagbladets ledarsida: “Men genom medlemskapet förändras svensk utrikes- och säkerhetspolitik i grunden. Det är helt enkelt själva poängen” (16 juli).

Jan Gulliou, kolumn i Aftonbladet.