Ett system byggt för att utnyttja människor

Utnyttjandet av arbetskraft har brett ut sig på svensk arbetsmarknad. Uppdrag granskning har tidigare rapporterat om nagelsalonger som Migrationsverket till slut anmälde för människohandel. Där handlade det om vietnamesiska nagelskulptörer som tvingades betala tusentals kronor för arbetstillstånd i Sverige för att senare leva på minimal månadslön.

Värst lär situationen vara i byggindustrin. På arbetsplatsen i Grums där Formbetong var underleverantör fanns upp emot 900 andra företag anlitade för att bygga ut Billerud Korsnäs kartongfabrik. 900 företag på en arbetsplats. Det är långa entreprenörskedjor det. Något helhetsansvar finns inte och för fack och arbetsmiljöinspektörer blir det omöjligt att göra de granskningar som krävs.

Ändå röstade riksdagens majoritet så sent som i våras mot ett förslag som skulle ge regionala skyddsombud större möjligheter till inspektioner. I EU kämpar svensk höger emot förslag som ska hindra exploatering av arbetskraft. På allt har vi dagens lagar om arbetskraftsinvandring som skapar ett direkt beroendeförhållande mellan arbetsgivare och arbetare. Sägs kontraktet upp måste man åka hem. Systemet är som byggt för att utnyttja människor.

“Så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut” säger Byggnads. Det är politiska beslut som ligger bakom.

Lotta Ilona Häyrynen, ledare i Aftonbladet.