Ett penndrag, sedan är vi medlemmar i Nato

Ut träder de gamla Nato-kramarna hand i hand med Jimmie Åkesson (SD) som plötsligt sett möjligheten att kitta ihop sig än mer med moderater och kristdemokrater. Trots att det i denna fråga – svenskt medlemskap i Nato – finns sådana ärkefiender som Centerpartiet och Liberalerna.

En majoritet i Sveriges riksdag är således för att med ett penndrag föra in Sverige i Nato. Nu fattas bara Socialdemokraterna också, så uppnås en “blocköverskridande” överenskommelse. Men än så länge håller sossarna emot. I retoriken. Att det sedan är just den löfvenska regeringen som närmat sig Nato och USA mer än varenda borgerlig regering vågat sig på av opinionsskäl ska vi liksom bortse från i den politiska debatten.

Utrikes- och försvarsministrarna påtalar således att de minsann inte alls är för ett Nato-medlemskap och att borgarna nu med Sverigedemokraternas hjälp skapar oreda i säkerhetspolitiken. Men den stora oredan är det försvarsminister Peter Hultqvist (S) som stampat fram. Men dalmasens kraft motsatte han sig – uppbackad av sin statsminister – att Sverige skulle skriva på förbudet mot kärnvapen. Han stampade därmed i praktiken ut Margot Wallström (S) som utrikesminister och fick sig en mer anpasslig ersättare. Spelet var inte vackert. Olof Palme, Alma Myrdal och Inga Thorsson ska vara tacksamma att de inte får uppleva sina efterföljandes agerande…

Allt fler länder har skaffat kärnvapen, det finns över 14 000 kärnstridsspetsar, av vilka drygt 3 700 förra året var utplacerade och operativa. Nästan 2 000 står redo att avfyras med kort varsel. Och världens militärutgifter ökar. De uppgår till mer än 17 000 miljarder kronor. 2018 stod USA för 35 procent, Kina för 13 procent, Ryssland för 3,8 procent. De tre största Natoländerna i Europa – Frankrike, Storbritannien och Tyskland – stod gemensamt för 8,5 procent…

Flera partier, snart en majoritet i riksdagen, vill att vi i vårt land ska lägga två procent av BNP – vilket motsvarar närmare tio procent av statsbudgetens utgifter – på försvaret. Vi är med i en upprustningsspiral. De borgerliga och SD ligger i fronten, kräver ständigt mer.

—Birger Schlaug, ledare i Etc.