Ett desperat försvar av vinstuttagen i friskolorna

Något har hänt i debatten om friskolekoncernernas stöld av våra skatter, det som populärt kallas vinstuttag i skolan. Den självklara devisen att skattepengar som vi betalar till skolan också ska gå till skolan och inte föras ut till annat har plötsligt blivit legitim även hos politiker hos våra två liberala partier. Åtminstone på pappret…

I april förra året meddelade partiledare Johan Pehrson att han ville “sätta gränser för hur marknadsekonomin ska fungera också på det här området”. Men de gränser som partiet målade upp visade sig i stället vara ett formidabelt försvar för fortsatta vinstuttag.

De gigantiska friskolekoncernerna skulle fortsatt garanteras skattefinansierade vinstuttag för lång tid framåt men man kunde tänka sig att stoppa några mindre, redan i dag kriminella, avarter.

Grundfrågan, om varför skattepengar ska få gå till tee-avgifter på Caymanöarna i stället för till vår skola berördes inte. Liberalernas skolförslag är med andra ord ett rent falsarium. I stället för att diskutera ett stopp är det ett tydligt försöka att permanenta vinstuttagen och få tyst på diskussionen.

Med Muharrem Demirok som ny partiledare för Centern har även Centern ändrat sig. Åtminstone i vokabulären. För några veckor sedan meddelade Demirok att Centern just nu utvecklar förslag som – håll hårt i hatten – ska begränsa, och om skolor inte sköter sig, förbjuda vinstuttag!…

Detta ickeförslag som inte på något sätt inskränker de stora friskolekoncernernas stöld av våra skattepengar föreslog faktiskt Moderaterna redan 2016. De stora friskolekoncernerna håller sig redan i dag precis inom vad lagen stipulerar. Förslaget berör dem inte.

Också Centern struntar alltså i den pågående stölden och vill inte lyfta grundfrågan, varför skattepengar som vi betalar in till skolan över huvud taget ska få gå till tee-avgifter på Caymanöarna i stället för till vår skola.

För det är inte småsummor det handlar om – och därmed heller inte små insatser för en bättre skola som de skulle räcka till om dessa pengar skulle gå till skolan i stället för till vinstuttag. Bara i Stockholm skulle det som nu undanhålls i vinst till de privata friskolekoncernernas ägare – och som alltså till hundra procent består av våra inbetalda skattepengar – ha räckt till bortåt 800 fler lärartjänster, enligt en uträkning i tidningen Vi Lärare…

Centerns och Liberalernas åmande och kråmande runt vinstuttagen är bedrövligt att se. Det är ett skådespel där man till varje pris vill fortsätta hålla dörren öppen för koncernägarna och samtidigt inför väljarna försöka framställa det som att man nu ska ta krafttag mot någonting, dock oklart vad.

Martin Klepke, ledare i Arbetet.