Erbjud Julian Assange asyl i Sverige!

 Det är tydligt att processen mot Assange är allt annat än normal. Allt annat än rättssäker. Varför behandlas han så här?

USA vill att Assange ska utvisas från Storbritannien för att han mellan 2010 och 2011 medverkade till att publicera flera läckor rörande krigen i Irak och Afghanistan. Bland avslöjandena fanns hemlighållandet av tiotusentals civila dödsfall och att koalitionen avrättat krigsfångar.

Bland de avslöjanden som Assange nu står inför rätta för är det mest kända filmen “Collateral Murder”. Den visar hur amerikanska helikopterpiloter avrättar flera människor, bland annat en Reuters-journalist.

Efter denna första attack kan man se en civil irakier med två små barn som försöker hjälpa de skadade. I en andra attack dödas mannen och de två barnen tillfogas allvarliga skador. Detta är utan tvivel ett krigsbrott.

Piloterna har inte ställts inför rätta, men Assange riskerar nu 175 års fängelse i USA, och enligt människorättsorganisationen Amnesty också tortyr, för att ha informerat allmänheten om vad som hände i Irak och Afghanistan…

Rättegången ska inte avgöra ifall Assange är en hjälte eller djävul, ifall vi borde älska eller hata honom, om han är journalist eller inte. Vad rättegången kommer avgöra är något mycket viktigare: ifall det ska vara möjligt att granska statsmakten.

Att utvisa Assange till USA vore att kriminalisera normal journalistisk praxis. Det skulle leda till kraftig självcensur bland de som ska granska makten eftersom journalister och visselblåsare som avslöjar brott mot de mänskliga rättigheterna, krigsbrott, illegal massövervakning, tortyr, och så vidare, själva riskerar att utvisas, fängslas och torteras.

Det vore en drastisk utveckling. Ifall Assange utlämnas till USA – där alltså 175 års fängelse väntar – blir effekten att amerikansk lag sätter gränserna för vad journalister får skriva om. Det spelar då ingen roll vilket medborgarskap man har eller var man är; publicerar man något den amerikanska staten vill hålla hemligt kan man räkna med fängelse och eventuellt tortyr…

Det är obegripligt att Sverige, ett land som påstår sig försvara demokrati och mänskliga rättigheter, ännu inte har erbjudit Assange asyl. Han ska inte utvisas till USA för att ha medverkat till några av 2000-talets viktigaste journalistiska avslöjanden. Det vore en skam för demokratin och ett frontalangrepp på pressfriheten.

-Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet, insändare i Dagens Nyheter