En politiker som inte tänker längre än näsan räcker

I ett referat från SVT uttalar sig finansregionrådet Irene Svenonius återigen som om Stockholms län står över allt och alla. Hon vill inte att Stockholms län skall betala sin del i det så kallade kommunala utjämningssystemet. Det är ett system med många parametrar och som gör att alla kommuner i landet i princip skall kunna ha likvärdig kommunal- och landstingsskatt…

Svenonius har tyvärr inte insett att alla behövs oavsett var vi bor och skulle man hårddra det så bör man förstå att landsbygden klarar sig bättre än storstaden om det krisar till sig. De sju nordligaste länens invånare betalar 3,29 kronor/hundralapp i kommunal/landstingsskatt mer än Stockholms läns invånare. Detta kommer inte att gå länge till, vi i skogslänen är trötta på att bli ekonomiskt våldtagna år efter år.

Ifrån de sju skogslänen kommer 90 procent av vattenkraften, där ingenting går tillbaka till de som berörs av utbyggnaden, endast cirka 125 miljoner kronor i form av bygdemedel som samtliga kommuner i landet kan söka…

För drygt 100 år sedan bodde nästan alla privata skogsägare på sin fastighet, och skattade då vid avverkning naturligtvis i den kommun där fastigheten ligger. I dag har massor av människor flyttat från sin skogsfastighet och skattar då följaktligen i den kommun man bor när avverkning sker.

Vi är uttröttade och förbannade på att bli behandlade på detta sätt. Jag är moderat och har jobbat med kommunala uppdrag i mer än 35 år och blir mycket upprörd när en partikamrat inte tänker längre än näsan räcker.

Ingvar Persson, debattartikel i Dala-Demokraten.