En murare kan inte jobba hemifrån

Jag står upp i en fullsatt morgonbuss och tänker: “Är jag inte värd någonting?” Jag jobbar som byggarbetare. Jag är stolt över mitt jobb, mitt yrke och mina arbetskamrater.

Vi bygger skolor, bostäder och annat som behöver byggas i ett samhälle. Om vi inte jobbar på som vanligt – då stannar en liten del av Sverige. Det tror jag ingen av oss vill.

Varje morgon förbereder jag därför min kaffetermos och tar sedan bussen som går lite efter fem på morgonen. Förra veckan gick jag till busshållplatsen, samma tid som vanligt.

Jag tittar upp mot skärmen och ser att nästa buss kommer om en halvtimme. Jag ringer genast chefen och meddelar att jag blir sen. Vädret är kallt, riktigt jävla kallt Till slut kommer bussen. Den är redan knökfull. Ska man gå på? Bussen är lika tätbefolkad som en nattklubb… Alla andas i nacken på varandra. Någon hostar. En annan snyter sig.

“Vi är kreaturen som jobbar, medan andra ligger i sängen och tar möten via Skype”

Jag försöker hålla tag i något för att kunna stå upprätt under bussresan. Sedan tänker jag på alla råd om hur man bör skydda sig mot coronaviruset. Ni vet, tvätta händerna och undvika större samlingar. Gäller det inte mig? Räknas inte arbetare?

Hur tänker bussbolagen egentligen?

Samhället försöker bekämpa en pandemi och vårt land befinner sig i kris. Är tanken alla resenärer nu måste jobba hemifrån? Ska samhället stanna upp, för att några bussföretag vill spara lite på lönekostnaderna.

Så fixa så att fler bussar kör är ni bussiga. Det är vi faktiskt värda.

—Robert Belving, debattartikel i Arbetet.