Elsparkcyklar det dummaste som uppfunnits

Vi måste se bra dumma ut om någon från en annan planet skulle komma förbi. Vi behöver 1) röra på oss mer och 2) minska vår elförbrukning. Och vad gör vi? Jo, vi uppfinner ett helt onödigt transportmedel som går på el bara för att vi inte orkar gå.

Framtida forskare och arkeologer som gräver fram resterna av vår civilisation kommer förbryllat att klia sig i huvudet och undra vad vi höll på med. De kommer inte att få pusslet att gå ihop, det kommer att te sig obegripligt. De kommer att fråga: ”Allt tyder ju på att de visste hur läget såg ut, varför uppfann de elsparkcykeln det sista de gjorde?”

Massutrotningar och skogsbränder i all ära, men elsparkcyklar är ett mycket mer illavarslande tecken i tiden, tycker jag. Framför allt eftersom våra politiker verkar positivt inställda, de som har till uppgift att vända den här skutan och styra in på en klimatsmartare kurs…

Det finns ju hur mycket el som helst, det är väl bara att smacka upp en miljard vindkraftverk någonstans. Vi andra läser i tidningen att det varnas för elbrist i Stockholm redan nu till hösten. Bostadsbyggen är tydligen hotade.

Tänk om det blir ännu värre, tänk om vi tvingas trampa våra cyklar med muskelkraft? Hemska tanke! Ett mardrömsscenario långt värre än den globala uppvärmningen.

– Eskil Persson, insändare i Dagens Nyheter