Ebba Buschs “värderingar” är rasistisk högerpolitik

Ebba Busch pekar ut muslimer. KD:s huvudkandidat i EU-valet – Alice Teodorescu Måwe – går ännu längre och pratar inte om religion utan om en hel världsdel: “Vi har importerade problem som grundar sig i uppfattningar som är helt legitima i Mellanöstern”…

Busch, Teodorescu Måwe och resten av högern anklagar alla med koppling till Mellanöstern, ja alla muslimska länder, för en politik som oftast drivs av diktaturer. Länder som Iran, Irak, Libanon och Egypten har i olika omgångar sett massprotester mot diktaturer och reaktionär politik.

EU:s politik går sedan länge ut på att samarbeta med diktaturer och stater för att förhindra att de som tvingas fly från krig och katastrofer inte ska nå Europa. Erdogan i Turkiet och general al-Sisi i Egypten hör till dom som får miljarder av EU för att stänga gränserna.

I samma andetag som rasisthetsen vill Ebba Busch värna om svenska storföretags konkurrenskraft och utveckla vapenindustrin. Svenska Freds har visat att åren “2019-2023 exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Saudiarabien för 286,2 miljoner kronor”. Storföretagens handel med diktaturen i Iran blomstrade länge, men har dalat när sanktioner införts.

Faktum är att det är högern i land efter land som visar upp “värderingar” som går emot demokratiska rättigheter, inklusive krav på hårdare straff, där krav på dödsstraff snart är på väg.

“Europeiska värderingar” från högern är exempelvis stöd till bombningarna i Gaza, avskaffande av aborträtt, massivt stöd till de storföretag som förstör miljön och extrem upprustning av militären. Vanliga arbetare, unga och pensionärer som vill rusta upp välfärden och få ett drägligt liv har helt andra värderingar än KD och andra högerpartier.

Ebba Busch vädrar de värsta fördomarna och vill få maximal uppmärksamhet. När Tidöavtalet talar om utvisning på grund av dålig vandel tar hon till halshuggningsargumentet. När Jimmie Åkesson och SD vill utvisa från Sverige vill KD utvisar från Europa.

Det räcker inte att fördöma rasismen – det krävs aktiv kamp. Rasismens uppgift är att splittra kampen underifrån. Kamp mot rasismen är därför direkt kopplad till kampen för arbete, utbildning, vård och bostäder för alla. Högern försvarar kapitalet med utspel i media.  Vänstern behöver kamp underifrån för socialistisk och antirasistisk arbetarpolitik.

-Per-Åke Westerlund, inlägg i Offensiv

Läs mer https://www.socialisterna.org/ebba-buschs-varderingar-ar-rasistisk-hogerpolitik/