Dubba Greta Thunberg och Anders Tegnell till riddare!

För tre år sedan krävde SD-ledaren Jimmie Åkesson att Sveriges skolor skulle stängas omedelbart på grund av pandemin. I juni samma år kunde Ebba Busch berätta att Sverige “med berått mod tillåtit en stor smittspridning”.

Sverige gjordes en hel del fel under pandemin, men det var i alla fall försök till saklighet som låg bakom pandemiåtgärderna. Den sakligheten förknippas främst med en man – förre statsepidemiologen Anders Tegnell…

När läget krävde det utförde Tegnell sin uppgift med säkerhet och integritet.

Kritiken var stenhård hela tiden och från alla håll. När resultaten nu sammanställs visar det sig att Sveriges överdödlighet under pandemin var lägst i EU.

Dessbättre finns sedan den 1 februari i år ett lämpligt sätt att uppmärksamma epidemiologen. Detta datum återuppväcktes ordensväsendet i Sverige. Det är nu åter möjligt för svenska medborgare att bli riddare och kommendörer av Vasa-, Svärds- och Nordstjärneordnarna…

Dessa ordnar instiftades på 1700-talet efter utländsk förebild och med inspiration från medeltidens riddarordnar. Sedan 1952 har kvinnor kunnat utses…

Anders Tegnell bör bli den förste kommendören av Nordstjärneorden efter återuppväckandet…

Oppositionen hånade regeringens besked om ordensväsendet när det presenterades i höstas. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet har stått bakom belöningsreformen sedan initiativet i riksdagen 2018. Av riksdagspartierna ärt det bara Vänsterpartiet som inte velat ha en återstart.

Ordensväsendet lades i träda 1975 därför att det hade spårat ur. Mekaniskt pryddes rikets höga herrar med grannlåt, utan större hänsyn till verklig förtjänst. Legitimiteten var borta. Ska det gå bättre nu behöver den första omgången mottagare vara rätt personer.

Utöver Tegnell har jag några fler förslag:

Greta Thunberg:
Greta Thunberg har haft ett enormt genomslag med sitt budskap om att världens ledare bör lyssna till klimatforskningen. Hon bör utses till kommendör av Vasaorden, som delats ut för insatser inom bland annat hantverk, undervisning och de fria konsterna. Ordensbanden är lämpligt nog grönt.

Stine Christophersen:
Allt gick inte bra i pandemin. Äldreomsorgen gjorde det inte.Visselblåsaren och vårdbiträdet Stine Christophersen larmade i Expressen om stora brister i omsorgen på privata Sabbatsbergsbyn där hon jobbade. Hon trakasserades av cheferna, men fick rätt – vd:n tvingades be om ursäkt. Insatsen bör belönas med Vasamedaljen i guld.

Joel Stade, ledare i Arbetet.