Dra tillbaka Nato-ansökan tillsammans med Finland

Om de kraven Erdogan ställer varit kända i förväg hade den finländska ansökan till Nato inte skickats in, om vi ska tro Finlands president Sauli Niinistö. Och utan den hade knappast Sverige heller ansökt, eftersom båda länderna varit tydliga med att de vill in i Nato tillsammans. Något som Niinistö också står fast vid. Enligt honom är det inte aktuellt för Finland att gå före eller utan Sverige, trots att Turkiet är hårdare i kravställningen mot Sverige.

Det är ett svindlande uttalande av Finlands president, kan det verkligen vara så att finska (och svenska) politiker, trots alla varningar, inte förstod problemen med att vilja gå in i en militärallians med ett land som Turkiet? Visserligen var euforin total och debatten i det närmaste noll mellan politiker och i media, men ändå? Någon slags säkerhetsanalys måste väl ändå gjorts bakom de glättiga fasaderna?

Det är i alla fall storsint av Niinistö att nu erkänna att det var ett misstag att lämna in ansökan. Nu väntar vi bara att på att Sveriges regering följer Finland även i detta, och att de sedan gemensamt tar nästa steg och drar tillbaka ansökan och samtidigt stärker arbetet för kurderna och de mänskliga rättigheterna. Det vore en välgärning för den internationella säkerheten och humanismen.

Lennart Fernström, ledare i Syre.