Dollarmiljardärerna – ett tecken på att Sverige avskaffat fördelningspolitiken

 43 – Så många är de svenska dollarmiljardärerna enligt Forbes lista. Finland har bara 7. Det handlar inte om att Finland är ett lite sämre land än Sverige. Tvärtom.

Sveriges alla dollarmiljardärer är bara ett av många tecken på hur vi lämnat ambitionerna om jämlikhet och fördelningspolitik bakom oss. Att det är vi som är ett sämre land. Ett som prioriterar rut-städning för miljardärer. Istället för en fungerande skola…

Det brukar gnällas om att vänstermänniskor som är ofina nog att prata om rika, bara är avundsjuka. Det är en direkt korkad argumentationslinje. Så bespara oss gärna den. Den säger mer om dig som kommer släpandes med ”avundsjuk” och ”tycker inte om att människor tjänar pengar”, än det säger om vänstermänniskor.

Ungefär samma människor som kommer med intellektuellt skrumpna kommentarer om avundsjuk vänster brukar också klaga på skatt. Att vi betalar för mycket skatt i Sverige.

Det är inte sant. Vi betalar för lite skatt. I alla fall om tanken är att vi inte ska köpa vår sjukvård, äldreomsorg, skola till våra barn och andra välfärdtjänster vi behöver.

Faktum är att skattekvoten idag är så låg att det är svårt att upprätthålla samhällsservicen. I Gävle har du kunnat se hur regeringens underfinansiering av kommuner och regioner gett dig avstängda fontäner…

Just för att vi betalar för lite skatt i Sverige. Eller enklare uttryckt; för att skattesänkningar prioriterats under borgerliga regeringsinnehav. Så även det här. Och inte rullats tillbaka av Socialdemokratiska regeringar.

Vad händer när rika betalar för lite skatt? Samhället blir fattigare. Skolan och vården sämre. Potthålen i vägarna fler. De superrika, blir däremot ännu rikare. Eftersom pengar genererar pengar.

Du kanske tycker det här året och det förra varit tufft? Det har det alls icke varit för många rika svenskar. Regeringen inflationskompenserade rika förra året genom att höja gränsen för statlig inkomstskatt. På en lön på 60 000 blev det ungefär 1400 kronor mer kvar i den egna plånboken. På villan för 30 miljoner betalar du bara några tusenlappar i fastighetsskatt. Och regeringen har lovat den ägande klassen ännu fler skattesänkningar….

Du och vd:n för Sandvik sitter inte i samma båt. Du sitter i en eka med hål i. Han sitter i en yacht. Trots att han inte är dollarmiljardär. Så nej. Det är inte imponerande att Sverige har så många dollarmiljardärer. Det är ett svaghetstecken. Ett bevis på att jämlikhetstanken gått förlorad.

-Jenny Wennberg, ledare i Länstidningen i Jämtland

Läs mer https://www.ltz.se/2024-04-10/vara-dollarmiljardarer-ar-ett-svaghetstecken/