Det vanligaste sättet att bli miljardär i Sverige är att spekulera i fastigheter

Boken …“Girig-Sverige” … författad av Andreas Cervenka beskriver ett Sverige där klasskillnaderna ökar i rasande takt, snabbare än i något annat land, där antalet miljardärer stigit från 28 stycken 1996 till dagens 542, vilket gör oss miljardärstätare än länder som Ryssland, Indien, USA, Frankrike och Kina. Vår miljardärsstock utgör 0,05 promille av befolkningen men äger mer än alla vuxna svenskar tillsammans, dvs 80 procent av befolkningen…

Det i särklass vanligaste sättet att bli miljardär är att spekulera i fastigheter, det har skapat 70 av våra 542 miljardärer. Det hör till ovanligheten att miljardärer uppstått genom produktion eller innovation, som hos familjerna Kamprad (Ikea) och Persson (HM). Mer typiska metoder är att bedriva ocker i stor skala med exempelvis snabblån över mobilen eller bilda spel- och vadslagningsbolag. Aktiespekulation gäller förstås över hela linjen.

Men det mer svårbegripliga är den roll politiken spelat. Sen slutet på 90-talet har Sverige blivit världsledande också i att avskaffa eller sänka all beskattning av kapital och kapitalinkomster. Arvsskatt, gåvoskatt, fastighets- och förmögenhetsskatt har avskaffats, beskattningen av aktievinster och bolagsskatter har sänkts dramatiskt. I Sverige beskattas arbete hårdare än kapital. Och sjuksköterskor betalar högre skatt än miljardärer…

Fastighetsspekulationen har drivit upp priset på bostäder till en nivå som gör det omöjligt för även välavlönade medborgare, och framför allt ungdomar, att skaffa bostad. Om man alltså inte redan är rik. Man måste låna mycket för att få bo, således. Det har gjort svenskarna till världens mest skuldsatta folk…

När Göran Persson avslutade sin politiska gärning, om det var så han såg det, och sålde sina tjänster åt riskkapitalister och banker kunde han snart bygga sin (lånefinansierade) herrgårdsimitation i Sörmland. Apropå det förhatliga klassamhället. Nu har han trixat ihop sina första 100 miljoner.

Och han är inte ensam bland de politiker som varit med om att forma Sverige till skatteparadis för den rikaste procenten av medborgare. Björn Rosengren (S), Ulf Adelsohn (M), Mats Hulth (S), Pär Nuder (S), Anders Borg (M) och Fredrik Reinfeldt (M) har gjort samma karriär och ingår nu själva i den rikaste procenten medborgare. För vilket de i stor utsträckning har sin egen politiska gärning att tacka.

I höstens valrörelse lovar såväl sossar som moderater att inte höja skatterna för vår rikaste procent medborgare. För den som läser Andreas Cervenkas bok finns mycket mer att reta upp sig på. Tills man håller på att bli galen.

Jan Gulliou, kolumnist i Aftonbladet.