Det högern säger är att palestinier inte är människor

Våld och krig förvandlar människan. Gör denna omänsklig, till ett ting. I de mest extrema fall ett dött ting – ett lik. Så beskriver den fransk-judiska filosofen och antifascisten Simone Weil krigets kraft, i sin berömda essä Iliaden eller sången om styrkan.

Det är vinter och de israeliska politikerna uttalar sig: Palestinierna i Gaza är som “mänskliga djur”. De borde deporteras. Man borde släppa en atombomb över Gaza.

Weil igen. Hon skriver att våldets kraft förtingligar människan, utplånar hens inre liv. Kraften stannar dock inte vid att bara förvandla den som utsätts för våld. I stället menar Weil att även den som utför våldet förvandlas till en icke-levande: “Det är en död, som förlängs över ett helt liv; ett liv som döden har isat med sin köld, långt innan det utsläckt det helt”.

Akten att mörda kräver att man avhumaniserar sitt offer. Genom att avhumanisera en annan människa, gör man sig själv till något annat än en människa. Till någon som inte riktigt lever längre. Jag läser och jag tänker att man blir en maskin.

Och så förstår jag de israeliska politikernas uttalanden. Så förstår jag deras rasistiska folkmordsretorik. Så talar nämligen den som inte längre själv är en människa, utan en del av en krigsmaskin.  Och lika kusligt är det att läsa de svenska tidningarna. Se hur avhumaniseringen av palestinier ekar vidare här.

Anklagelserna mot den propalestinska rörelsen har nämligen haglat de senaste månaderna. SvDs ledarskribent Tove Lifvendahl har skrönat fritt om att den propalestinska rörelsen gjort gemensam sak och demonstrerat med nazister. Greta Thunberg har i samma tidning anklagats för att vara en “tjej-Hitler” av Susanna Popova…

I sådana fall innebär högerns totala likgiltighet för det palestinska lidandet, kanske något mycket värre: att det inte spelar någon roll. Att det inte spelar någon roll att 85 procent av Gazas befolkning tvingats fly sina hem. Att safe zones och sjukhus bombas. Att över 11 500 barn har mördats i Gaza.

För annars vore det väl helt uppenbart varför Sydafrika anklagar Israel för folkmord. Varför Greta Thunberg likt otaliga andra världen över demonstrerar mot Israels mördande.

När högern misstänkliggör den propalestinska rörelsen säger den alltså att palestinier inte är människor. Att palestinska barn är mindre värda än andra barn.

Och just så visar den svenska borgerligheten på samma avhumanisering som de israeliska politikerna. Just så visar de sig vara en del av krigsmaskinen.

-Lizette Romero Niknami, poet och lärare, debattartikel i Arbetaren

Läs mer https://www.arbetaren.se/2024/02/07/det-hogern-sager-ar-att-palestinier-inte-ar-manniskor/