Det finns problem med Försvarsmakten

Kommer ni ihåg den ryska ubåten som visade sig vara en SMHI-boj? Året var 2014, det drevs kampanj för mer pengar till militären, då dök den ryska ubåten upp i medierna. Senare visade det sig att det var en boj från SMHI. Försvarsmakten ville tysta sin egen expert som visat att det inte alls var en ubåt.

Det borde väl lett till debatt, löpsedlar, rubriker i alla tidningar, politiska partiers reaktion. Blev inte mycket av det inte. Det bara dog ut. På temat: “det här ska vi inte tala om”.

Det är den här typen av manipulation som driver fram krigsretoriken. Och dessvärre är det inte första gången. Det började på 80-talet. Om vi har en Försvarsmakt som inte har i uppgift att vara ärlig är vi illa ute. Hur kommer den framtida myndighet som skall ansvara för ”det psykologiska försvaret” att agera?

Det intressanta är att det är SvD – som ju är “oberoende moderat” som drivit undersökande journalistik i det här fallet. Så vare sig Försvarsmakten eller försvarsministern eller ens SvD:s ledarsida kan avfärda det med att “fredsrörelsen försöker vilseföra människor” på temat “och vilka är dess avsikter?”

Tja, ett har jag lärt mig under mina år i politiken. Det finns problem med Försvarsmakten, det finns en underström av något som smakar illa. Vilket inte bara är illa för medborgarna utan också för alla de hederliga människor som arbetar inom Försvarsmakten. Det värsta av allt är att försvarsminister Hultqvist rimligen haft kunskapen hela tiden. Och hur har det varit med politikerna i Försvarsberedningen? Vilka visste? Vilka teg?

Det är milt sagt bekymmersamt. Varför MP låter detta ske är obegripligt, det var ju sånt här vi inte skulle spela med i. Dom andra förväntar jag mig inte annat av.

—Birger Schlaug, i blogginlägg.