Att säga blankt nej till pengar företaget kastar efter oss är i de flesta fall inte någon möjlig facklig hållning. Men vi behöver förstå vad företaget vill med olika lönesystem och bonusar.
Jag kan inte minnas att jag någonsin mött en ilska som varit så stor och enhällig i fabriken som när beskedet att vi inte skulle få någon bonus började sippra ut. Till och med från fabrikerna i Kina hördes kritik på intranätet. Och det var inte så konstigt, i månader hade cheferna stoltserat med hur fantastiskt bra allt gått, produktionsrekord för fabriken hade slagit och rekordvinst för företaget. De flesta av oss visste dessutom precis hur de siffror kommit till: genom hårda rationaliseringar och ett övertidsuttag som skulle ha varit omöjligt på frivillig basis.
Men även om ledningen kände sig tvungen att gå ut och förklara beslutet stod de på sig: dryga 14 miljarder i vinst räckte inte för att ta oss över bonussystemets ribba. De kunde bara beklaga och sa sig ha förståelse för reaktionerna bland de anställda…
De flesta bonussystem… presenteras som en välvillig företagslednings sätt att visa extra uppskattning för ett väl utfört arbete. Men det finns alltid en baktanke. Minst.
För oss på Volvo började det på 80-talet. När näringslivet och borgerligheten mobiliserade som bäst mot löntagarfonderna lanserade Volvochefen PG Gyllenhammar – som ibland var lika mycket politiker som direktör – företagets egen fond. Beroende på vinstens storlek avsattes pengar som några år senare delades ut som aktier.
Syftet var uttalat att knyta oss som individer till företagets vinstintresse. Vi fick inte något inflytande men skulle gärna se oss själva som aktieägare och läsa börssidorna med samma intresse som lönespecen. Vinster och utdelningar som annars kunde leda till höjda lönekrav skulle vi istället se som något positivt, ett ökat värde på våra aktier. Så var det tänkt. Och om vi fick några tusen i bonus så skulle vi väl inte missunna direktörerna deras miljonbelopp?
-Lars Henriksson, arbetar på Volvo Torslandaverken sedan 1978, i debattartikel i Dagens Arbete