Det blir nog inget valår, i år heller

Det blir nog inget valår Östersjötumlaren (Östersjöns enda val) står på randen till utrotning.  Det är pinsamt för ett land med hög svansföring i miljöfrågor. EU:s miljökommissionär har till och med skickat ett ilsket brev till Sverige om att mer måste göras för att skydda Östersjötumlaren. Med cirka 450 individer kvar krävs inte mycket för att den genetiskt unika populationen ska tippas över kanten och försvinna…

Vad är det då som behöver göras för att rädda tumlaren? Ja, det är här det blir svårt. Goda initiativ finns. Nya marina reservat har införts och mer hållbara fiskemetoder föreslagits.  Men grundproblemet i Östersjön är att väldigt många intressen ska försöka samsas på en liten yta. Allt från båttrafik, miljögifter, försvarsintressen, fiskeindustri och havsbaserad vindkraft stör tumlaren. När dessa starka intressen ställs mot varandra hamnar tumlaren i regel längst ner på prioriteringslistan.

Ett bra exempel är de elektroniska ljudskrämmare, så kallade pingers, som visat sig effektiva för att förhindra att tumlare fastnar i fiskenät och drunknar. Det vore en enkel och billig lösning, men försvarsmakten säger nej eftersom de högfrekventa ljuden skulle kunna störa den militära verksamheten i Östersjön.

Få politiker är nog beredda att i dagens säkerhetspolitiska situation utmana försvarsmakten om den saken, för en liten vals skull. Även miljövänner kommer hamna i svåra dilemman om det visar sig att planerad vindkraft till havs skulle befinna sig i områden som är viktiga för tumlaren.

Människan har utrotat över 130 000 arter. Det är sju procent av alla arter vi känner till… Men vilka kommer ta strid för den lilla tumlaren i en valrörelse där varje röst är hårdvaluta? Den som tar upp någon obskyr val som ingen känner till i sitt 30-sekundersinlägg i nästa partiledardebatt, kommer sannolikt bli utskrattad.  Så fogas Östersjötumlaren till listan på arter människan trängt undan. För det blir nog inget valår, detta år heller.

Henrik Jalalian, ledare i Syre.