Den tänkande arbetarrörelsen död är förödande

Politikens förutsättningar har förändrats något radikalt (sedan Erlanders tid som statsminister). Det fanns inga dagliga Facebook och instagramtexter som skulle godkännas, inga selfies som skulle tas och inget EU-medlemskap som slukade tid. Tempot var ett annat. Mer mänskligt. Det var anpassat efter ett yrke där viktiga beslut ska fattas och tankar hinna tänkas.

Erlander ägnade enorma mängder tid åt att läsa. Därefter åt att diskutera läsningen med sina medarbetare. Skönlitteratur. Forskning. Internationella böcker om politik, sociologi och socialdemokrati. Allt…

Rörelsen behöver läsa, tänka och ompröva. Ta till sig av forskning, kultur och rapporter från utlandet. Frågan om samhällsanalys kräver ett svar. Annars är socialdemokratin rökt. Som rörelse är vi svagare idag. Vi läser allt mindre, utforskar inte politik lika mycket och någonstans på vägen så slutade vi att uppdatera vår samhällsanalys.

Det förklarar varför vår ekonomiska politik är fast i 90-talet, varför vi inte lyckades förutse flyktingkrisen och varför vi misslyckats förhindra segregation och gängkriminalitet…

Den ekonomiska debatten flyger oss över huvudet och när LO-kollektivet lämnar arbetarrörelsen på grund av en stor invandring blir vi förvånade, fastän vårt land var bland de sista med den utvecklingen.

De åtta senaste åren visar att vi har blivit ett parti som reagerar istället för agerar. Som inte agerar på samhällsproblemen förrän de har vuxit sig till kriser. Och visst, vi är duktiga på att hantera kriser. Som förvaltare. Inte som politiker..

En av valrörelsens viktigaste böcker släpptes redan i mars, åtminstone borde den ha varit det. Boken är Girig-Sverige, skriven av Andreas Cervenka. Tyvärr gick den de politiska partierna förbi.

I boken beskriver Cervenka Sverige som ett skatteparadis. Läsningen är hissnande. Siffrorna och utvecklingen är svår att ta till sig. Här är tre exempel:

  1. År 2019 deklarerade 88 procent av svenskarna noll kronor i kapitalinkomster. 0,8 procent deklarerade 157 miljarder.
  2. Sveriges 542 miljardärer äger 3 514 miljarder vilket är mer än vad 80 procent, eller 6,2 miljoner, av alla vuxna äger.
  3. Den svenska beskattningen av egendom är exceptionellt låg. Skattekvoten på egendom är ungefär 1%. Av BNP. Kanada ligger på 4,2. Frankrike på 4,0. USA på 3,0.

Det är svårt att förklara varför boken inte påverkade arbetarrörelsens i större utsträckning. Men samtidigt kanske inte förvånande. Vad var vår samhällsanalys 2014? Vad är vår samhällsanalys år 2022?

Payam Moula, kulturartikel i Dagens Arena.