Den nya svenska regeringen ställs i EU inför ett institutionellt dilemma. Vilka särskilt betydelsefulla regeringar i EU ska Kristersson/Åkesson söka stöd hos? I Tyskland, som svenska regeringar länge haft goda relationer till, är det uteslutet att bilda regering med aktivt stöd från ett stort högerextremt parti. Den självklara logiken innebär en given tysk skepsis till alliansen Kristersson-Åkesson.
Franska regeringar har nog med att bekämpa sin egen högerextremism. Liberalen Emmanuel Macrons huvudmotståndare har alltid varit högernationalismen. Den franske presidentens partivän Johan Pehrson gör en annan bedömning. Högerextremister, som blivit allt starkare inom EU, kräver inte utträde ur gemenskapen. Den nya strategin är fastlagd, enligt Viktor Orbáns “Vi ska inte lämna EU, vi ska ta över det”.
Den auktoritäre Orbáns självsäkerhet blir än mer solid om fler regeringar, likt Kristerssons, delar ut avgörande makt till högerextremismen. Svensk borgerlighet har inte riktigt förstått de ideologiska villkoren i EU; den tycks tro att högerauktoritära och främlingsfientliga partier kan domesticeras. Får de bara makt och möts med förståelse, så frigörs dessa partiers hittills framgångsrikt dolda humanistiska och demokratiska människosyn.
Domesticeringsteorin kan prövas. I Frankrike har högernationalister sedan decennier styrt en rad stora eller mellanstora kommuner. Borgmästarnas första beslut har alltid varit att rensa bibliotek, stänga musikklubbar, förbjuda konserter, ge nya namn till torg, gator och kvarter. Gatunamnet “Mandela” har blivit till “La Patrie”.
I Hénin-Beaumont, den franska högerpopulismens skyltfönster, möter besökare en affisch med texten: “Välkommen – Invandrarfri zon.” I mäktiga regionstyrelser i Spanien har högern och liberalerna allierat sig med Franco-svärmiska Vox. Som en följd har det en gång framgångsrika liberala partiet försvunnit från politiken. Vox-anhängare har däremot inte anpassat sig. De fortsätter sina skjutningar, sitt våld och sina övergrepp mot oppositionella. Partiet försvarar den lag som ger män rätt till hustrumisshandel. Vox ingår i samma EU-gruppering som Sverigedemokraterna.
I Italien har högerpartier sedan mer än hundra år samarbetat med auktoritära, antidemokratiska rörelser. Den sortens kooptering har inte avväpnat fascistnostalgikerna. Jimmie Åkessons partivänner i Fratelli d’Italia (Italiens bröder) pryder sina standar och dekorerar sina möten med symboler från Mussolinis tid. Partiet var länge sammanvävt med fascistdominerade CasaPound och terroristgrupperingen Forza Nouva…
Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard, som nådde samma valframgångar som Jimmie Åkesson, krävde stopp för invandring och kamp mot muslimer. Hon ville ställa invandrare utanför alla välfärdssystem. Hennes program godkändes först av en borgerlig regering, sedan av en socialdemokratisk.
—Olle Svenning, kulturartikel i Aftonbladet.