Danmark Radio avslöjar att USA spionerar i Norden

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA, ska ha spionerat på Sverige och svensk försvarsindustri och JAS Gripen. Detta efter at Danmark gett NSA till ett datacenter utanför Köpenhamn. Det avslöjade Danmarks Radio nu i kväll…

Enligt Danmarks Radios källor skedde spionaget vid en mycket känslig tidpunkt för cirka sex år sedan, då Danmark skulle köpa stridsflygplan.

Efter slutfasen stod svenska JAS-Gripen mot två amerikanska plan och det europeiska Eurofighter.

I maj 2016 meddelade den danska regeringen att man hade beslutat sig för att köpa 27 amerikanska Joint Strike Fighter, en affär värd över 20 miljarder svenska kronor. Det kan ha gett amerikanerna en konkurrensfördel om man hade inblick i vilka övervägande man hade gjort från dansk sida.

Saab har tacka nej till en intervju med SVT, men skriver i ett meddelande att det är allt vanligare att man allmänt kan säga att aktörer runt om i världen visar intresse för högteknologisk industri.

Danske försvarsministern och försvarets underrättelsetjänst har valt att inte kommenterar de nya uppgifterna…

Och SVT har även varit i kontakt med amerikanska underrättelsetjänsten NSA och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist(s) men båda avböjer att kommentera kvällens uppgifter…

—Knut Kainz Rognerud, inslag i SVT Rapport.