Busch yttrande var röstfiskande och på gränsen till förtal

“Med berått mod har regeringen låtit smittan spridas” – så löd kd-ledaren Ebba Buschs första yttrande i söndagens TV-sända partiledardebatt. Indirekt anklagade hon således statsminister Stefan Löfven för att vara skyldig till de höga dödstalen i Sverige. Jag måste säga att jag baxnade när jag hörde hennes uttalande: Det var häpnadsväckande, oseriöst, röstfiskande, dumt och på gränsen till förtal.

Löfven behöll sitt lugn när repliken föll. Men i alla fall jag längtade i det ögonblicket efter en rejäl utskällning av kd-ledaren, vars uttalande skämmer ut henne och visar svensk politik från dess sämsta sida. Knappt ens Jimmie Åkesson skulle ha sagt något sådant.

Den berömda borgfreden, som härskade de första månaderna under Coronakrisen, har i stort sett upphört. Det är väntat. Det är ofrånkomligt och i grunden också bra: Svensk Coronastrategi, äldreomsorgens kris och den ekonomiska krispolitiken måste till slut diskuteras längs höger-vänsterskalan och skillnaderna mellan partierna klarna.

Problemet är själva den huvudfråga som debatten i grunden handlar om: ett virus, en pandemi. Tempot i politiken, för att inte tala om tempot i medierna, passar inte särskilt bra för att hantera en pandemi vars sammantagna effekter ingen seriöst lär kunna bedöma förrän om flera år.

—Göran Greider, ledare i Dala-Demokraten.