Bortblåst är tron på demokratins styrka

Tider när isande vindar blåser politiskt, och sveper med sig både folkvalda och medborgare från samtliga läger. Som bortblåst är tron på demokratins styrka – Vetskapen om att det här samhället är något vi byggt gemensamt, vetskapen om att människans framtid är människans val, är som bortglömd. Istället för att leta orsaker och systemfel, letar vi symboler och syndabockar. Häxor att bränna på bål.

Flera etablerade partier driver numera frågan om att tiggeriet skall förbjudas, och just i förslaget om att förbjuda tiggeriet, snarare än orsakerna bakom tiggeriet, där finner vi cynismen. Häxjakten. Det centrala är att få bort det synliga, det obekväma elementet i det offentliga rummet. Det förtryck som tiggarna utsätts för, och den djupa fattigdom de lever i, är sekundärt…

Vi lever i ett demokratiskt samhälle – Vi bestämmer vad som är vårt ansvar och vad som inte är det. Jag tycker det är hög tid att vi bestämmer oss för att ta ansvar. Det är på våra gator de tigger. Det är utanför våra städer de bor i misär. Det är i vårt land de lever i ett totalt utanförskap. Det är på våra axlar ansvaret ligger. Vi tjänar inget på att jaga häxor. Visst kan man vinna billiga politiska poänger, men på vems bekostnad?

Utsattheten förvärras när vi pekar ut än den ena, än den andra, som syndabock. Låt oss istället fokusera på att lyfta de här människorna. Låt oss finna vägar till egen försörjning för de som saknar en sådan. Låt oss bygga bostäder och se till så att de som inte har kan få tak över huvudet.

Låt oss bryta utanförskapet, istället för att slösa tid och resurser på att osynliggöra det. Låt oss komma ihåg att vi alltid har ett val.

-Cornelius Julius Marsico, Distriktsordförande SSU Sörmland, debattartikel i Mariefreds Tidning