Beskatta energibolagens övervinster – använd intäkten till medborgarbonus!

I dessa dagar tycks mig ganska många bete sig, och uttala sig, på högsta nivå i just grenen “diot plotting”. Alla ingredienser finns där: det ologiska, det irrationella, det lätt hysteriska och det korkade.

Just nu verkar den mer borgerliga – eller som en del säger “blåbruna” – oppositionen vara i toppform när det gäller just idiot plotting. Men det smittar av sig. Som i debatten om elpriser.

Att producera el i Sverige kostar lika lite som vanligt, men elen säljs till hysteriska priser vilket ger enorma vinster till energibolagen. Vilket alla partier tycks se mellan fingrarna på.

Alla accepterar följderna av den så kallade marginalprissättningen – priset för alla el sätts utifrån vad det kostar att producera den sist producerade. Lägg till det att Sverige exporterar mer el än något annat EU-land.

Vad göra? Jo, inför det som skulle kunna kallas medborgarbonus (om nu begreppet medborgarlön känns jobbigt…) som går tillbaka till medborgarna/de som är skrivna i Sverige. Finansieras genom höjda koldioxidskatter och övervinstbeskattning på energibolagen.

Birger Schlaug på egen blogg.