Bernie Sanders skakar om både USA och Demokratiska partiet

Republikanerna är Coca-Cola, Demokraterna är Coke Zero, och mediecirkusen försöker få oss att tro att det är en rejäl smakskillnad. Men Bernie Sanders är någonting annat.

Sannolikheten att Bernie Sanders skulle bli president är också minimal. Det absolut troligaste är att Donald Trump blir omvald och att världen utsätts för ytterligare fyra år av hans styre.

Men vare sig Bernie Sanders faktiskt blir den demokratiska kandidaten eller inte har kampanjen haft en tydlig effekt på organisering vänsterut i USA. Socialdemokratiska demokratiska kandidater är, i en amerikansk kontext, ungefär lika ovanliga som Donald Trumps ödmjuka stunder.

Sanders värde ligger dock inte i honom själv, utan i de nätverk och rörelser som bär upp honom – och som måste överleva hans förlust. Det är de, snarare än Sanders själv, som hotar det demokratiska etablissemanget, deras stenhårda centrism och deras ytliga progressivitet.

Nyligen fick vi ett liknande exempel i Storbritannien. Jeremy Corbyn förlorade mot Boris Johnson och avgick som partiledare – men svaret på det har från vänsterhåll inte varit att dra sig undan från organiseringen, problemformuleringen eller ens från partiet. Det är stärkande att se och viktigt att komma ihåg – särskilt i en tid då många sätter sitt hopp till vänsterpopulistiska ledare som gör sig bra på t-shirts och pins.

-Judith Kiros. ledare i Flamman