Barnfattigdomen ökar- då ropar Timbro efter marknadshyror

Minns ni Centerns krav på marknadshyror? I januariavtalet mellan C, S och MP stod att marknadshyror skulle införas i nyproducerade bostäder. Förslaget föll när Vänstern 2021 drev frågan till misstroendeomröstning.

Men skam den som ger sig. Att införa marknadshyror har varit ett 80-årigt krav från svenska företagarorganisationer. Alltsedan hyresregleringen infördes 1942 har det iscensatts kampanjer för företagsägares rätt att pungslå sina hyresgäster genom marknadshyror.

Redan för 20 år sedan gav Timbro ut skriften Bortom bostadssocialismen, en uppgörelse med Sveriges sista planekonomi…

Den gången var högerns syfte att tvinga fram en utförsäljning av allmännyttan så att privata kapitalägare kunde höja priserna för en trerummare till mångmiljonbelopp. Men extra smaklös blir den kampanj som nu virvlar ut i media. I veckan presenterade nämligen en rad organisationer årets siffror över barnfattigdomen i Sverige. Den visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar och 3 av 10 sammanboende föräldrar med lägre inkomst under de senaste sex månaderna har behövt låna pengar till sina basutgifter.

Det är en kraftig ökning jämfört med förra året. En av fem ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid minst ett tillfälle de senaste sex månaderna. Tre av tio har under det senaste halvåret haft svårt att få pengarna att räcka till kollektivtrafiken. Och så rullar rapporten tyvärr på, mening efter mening.

Bakom rapporten står Rädda Barnen, Röda Korset, Hyresgästföreningen och Majblomman. Denna barnfattigdom skulle kraftigt förstärkas om vi ovanpå den inkomstmässiga ojämlikheten i samhället också införde marknadshyror…

Efter de senaste årens höga inflation och ökade klasskillnader ser vi också ett uppsving i propaganda för att införa ”social housing” i Sverige. Social housing är när staten paxar ett visst antal lägenheter och betalar hyran för de fattigaste familjerna. Och de som förespråkar marknadshyror gnuggar händerna.

Att införa social housing är nämligen en inkörsport för att få igenom marknadshyror. Ju mer staten betalar för dem med lägst inkomster, desto mer kan privata hyresvärdar pressa upp hyrorna för övriga hyresgäster.

Det absolut viktigaste för att råda bot på bostadsbristen är att bygga bostäder…

Enligt Boverket behöver vi bygga drygt 67 000 lägenheter per år fram till 2030. Enligt byggföretagens prognos byggs 2024 endast 23 600 bostäder. Det fattas nära 44 000 lägenheter.

Men några planer från regeringen på att underlätta byggandet, till exempel genom att återinföra investeringsstödet för hyresrätter finns inte. I stället låter man obskyra så kallade tankesmedjor strössla hopkok om marknadshyror och social housing. Allt medan barnfattigdomen ökar.

-Martin Klepke, ledare i Arbetet

Läs mer https://arbetet.se/2024/03/22/barnfattigdomen-okar-da-ropar-timbro-efter-marknadshyror/