Att vara pacifist i dag är nästan förbjudet

Kata Dalström avvärjde kriget mellan Norge och Sverige. Det är faktiskt fascinerande. Hon höll tal för soldaterna. Soldaterna kom och lyssnade på henne när hon förklarade för dem varför krig är inget mer än organiserat massmord. “Vad tror ni att ni kommer att bli i det här kriget? Kanonmat!”, sade Kata Dalström.

En suggestiv förklaring av pacifism. Det slutade med att soldaterna marscherade ut och sade nej till kriget. De förstod att de hade valet att välja mellan att kriga eller gå hem. Kata Dalström hade en stark roll i att avvärja ett krig mellan brödrafolken! Så det är inte helt omöjligt att stoppa ett krig!

Men att vara pacifist i dag är nästan förbjudet.

Regel nummer ett i filmmakeriet: Gör aldrig en politiskt kontroversiell film utan att ha stöd av de stora tv-kanalerna eller åtminstone av filminstituten. Då kan du nämligen lika gärna låta bli – filmen kommer aldrig att visas förutom för ett litet fåtal. Detta gäller minst tre filmer jag har gjort. Regel nummer två: Tro inte att du är någon och tro inte att du kan gå mot strömmen. Du kommer enbart att krossas.

Maj Wechselmann, intervjuad i Syre av Sholeh Irani.