Århundradets fackliga svek

En av de fräckaste osanningarna är när… fackföreningstoppar säger att de står bakom lagförslaget för att “försvara strejkrätten”, den största och farligaste myten är helt klart påståendet att lagförslaget inte kommer att påverka LO-medlemmarna alls och den värsta irrläran är förstås den om att lagförslaget inte öppnar upp för avtalsshopping och gula fackföreningar

År 2020 löper hundratals rikstäckande kollektivavtal ut. Om den nya lagen träder i kraft kan arbetsgivarna kräva att den fackliga sidan dämpar sina krav under hot om att börja avtalsshoppa och anlita gula fack. Det kan räcka med hotet för att våra löner och anställningsvillkor ska undergrävas.

Om ett fåtal företag väljer avtalsshopping och gula fack får dessa en konkurrensfördel genom billigare arbetskraft. Då lär fler företag lockas och pressas att göra detsamma för att klara konkurrensen och vinstkraven. Givetvis dumpas då även arbetsmiljön och säkerheten.

Att våra fackledningar är de som ligger bakom det här, är verkligen århundradets fackliga svek … håller ni fast vid ert beslut. I så fall kommer den nuvarande LO-ledningen och förbundsledningarna att bli ihågkomna för endast en sak: att det var de som förrådde sina egna medlemmar genom att gå Svenskt Näringslivs ärende och ligga bakom den inskränkning av strejkrätten som förstärkte arbetsköparsidan och försvagade hela fackföreningsrörelsen.

– Camilla Ingman, vice ordförande i Kommunal arbetsplatsklubb Umeå Trafik i Kommunalarbetaren