Takten på löneökningarna behöver växla ned eftersom konjunkturen bromsar in. Det säger arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagens chef Marcus Lindström till Fastighetsfolket…
Senast det begav sig, avtalsrörelsen 2017 behövde löneökningstakten också växlas ned. Då var det ingen konjunktur som höll på att bromsa in…
“Vi behöver löneavtal som bidrar till starkare tjänsteföretag, god ekonomi och fler jobb. Avtalsrörelsen 2017 måste leda till att löneökningstakten i Sverige växlas ner. Arbetskraftskostnaderna i Sverige är de tredje högsta i hela EU. Dessutom stiger våra kostnader snabbare än i viktiga konkurrentländer.”
Så skrev dåvarande vd:n för Almega Anna-Karin Hatt på Almegas sajt 2017. Stackars arbetsgivare. Alltid är det nåt. Anna-Karin själv tjänade vid den här tiden 2 763 000 kronor, enligt tidningen Computer Sweden. Cirka 228 000 kronor per månad.
I augusti förra året kom hennes efterträdare på vd-posten Thomas Erséus på plats. Han blev 2012 omskriven i Affärsvärlden som den fastighetstopp som tjänade mest. Som vd för fastighetsbolaget Kungsleden fick han ut dryga 7 miljoner kronor. Inte fy skam.
I sin nya position som vd på Almega är han oroad för höga löner. Bland de anställda. “Utrymmet för löneökningar är kraftigt begränsat”, säger han till Almegatidningen Arbetsmarknadsnytt. Han är orolig för låglönesatsningar från LO-kollektivet.
Och för ett högt tonläge på Almegas avtalsområden. “Varslen har haglat in, inte minst från Seko och Fastighets”, konstaterar han. Han varnar för att konfliktvapnet använts “så att ett fåtal städare har kunnat hota kärnkraftverk och tunga industriverksamheter”.
Almega vill sätta hårt mot hårt om att hålla ner lägstalönerna för städare. Motivet är att sänka tröskeln in till arbetsmarknaden, men det är ett så uselt argument. Lägstalönen inom städ gäller inte bara en kort period för nyanställda. Problemet är att väldigt många städare aldrig tar sig över lägstalönen. Oavsett hur länge de varit inne på arbetsmarknaden.
-Ewa-Maria Kriegholm, ledare i Fastighetsfolket