Äldreomsorgen var i kris långt före corona

Det låter så fint och omtänksamt med omsorg. Ordet för tankarna till en varm hand mot kinden, mat lagad med kärlek och en värdig vardag. Uppvärmd sörja i micro och smaklös storköksmat, stressad personal och sparbesatta chefer och kommunpolitiker, det har istället varit avslutningen på alldeles för många liv.

Hur vi tror och vill att samhället ska fungerar och hur det faktiskt fungerar har för länge sedan slutat vara samma sak. Att konfronteras med den verkligheten är ofta en käftsmäll för människor…

Aftonbladet gjorde granskningen “När Sverige sviker” och vi fick läsa om hur undersköterskorna i Gullspång inte hann gå på toaletten under sina arbetsdagar och hur politikerna i Motala sänkte värmen på äldreboenden och pratade om att de äldre ju kunde ha fler filtar istället…

Sedan början av 00-talet har en fjärdedel av alla boendeplatser i äldreomsorgen försvunnit. Idag har vi runt 40 000 färre platser i Sverige än vi hade år 2000. Samtidigt lever svensken allt längre och idag är de över 65 år mer än 2 miljoner. Man behöver inte vara matematikprofessor för att förstå varför en omsorg som haft kris i vardagen havererat av coronan…

I Sverige ägnar sig dessutom 1,3 miljoner människor åt anhörigvård. Somliga frivilligt, andra ofrivilligt. Ofta är de som anhörigvårdar, kvinnor. Precis som de som arbetar i den slimmade omsorgen.

Enligt Anhörigas riksförbund sparar anhörigas arbete samhället 177 miljarder varje år. Fungerar inte omsorgen havererar vardagen för många fler än den som behöver hjälp. I genomsnitt möter den som har hemtjänst 15 olika människor under 14 dagar enligt Socialstyrelsen. Att få en boendeplats tar ofta lång tid, och ibland hinner människor dö under sin väntan…

Den krassa verkligheten är att vi byggt ett system som varken funkar i vardag eller kris. Vi har både splittrat sönder och sparat ihjäl vår omsorg till en verksamhet som ger både äldre, anhöriga och personal en klump i magen.

Ingen kan på riktigt ha trott att det var en omsorg som skulle klara av att hantera coronakrisen. När krisen är över behöver Sverige göra omsorgen till just omsorg igen.

—Jenny Wennberg ledare i Aftonbladet.