Akelius inhopp visar hur bisarr svensk skola är

När en fastighetsmagnat, Roger Akelius, köper upp en skolkoncern rasar aktierna. Orsaken: Han ska investera vinsterna i verksamheten och stoppa aktieutdelning. Det är ingen liten affär, den berör 100 000 elever. Akelius ”tycker betyg är avskyvärt” och vill satsa på ”nya vägar att lära sig”. Akelius tycker också att ”de rika får betala allt för sina barn”.

Som lärare borde man kanske tycka att fastighetsmagnatens inträde på skolmarknaden är en bra sak. Att höja kvaliteten och avstå vinst låter trevligt och är något nytt för den privata skolmarknaden.

Men magnatens affärer blir bara ännu ett bevis för hur konstig den svenska skolan har blivit. Han verkar inte ha en aning om att skolan regleras av skollagen – eller också struntar han i det, något han inte är ensam om att göra. Att vem som helst kan styra över Sveriges kunskapsförsörjning och leka guru med ansvar för 100 000 elever och 20 000 lärare och övriga anställda är bisarrt.

Att skolan redan nu slits sönder av fuskbetyg, segregation och AI-entreprenörer räcker tydligen inte. När ska våra svenska folkvalda inse att kommersiella intressen inte har i skolans värld att göra och ta tillbaka kontrollen? Är de så besatta av att behaga väljarnas barn med fuskbetyg eller så insyltade i egna osunda relationer med friskolevärlden?

Tack till Roger Akelius för att du på ett bra sätt illustrerar varför den svenska skolvärlden har blivit helt bisarr. Det är hög tid att staten tar tillbaka kontrollen över skolan.

– Göran Rumenius, gymnasielärare, Kimstad, insändare i Dagens Nyheter

https://www.dn.se/insandare/akelius-inhopp-visar-hur-bisarr-svensk-skola-ar/