Bisvärm på rymmen mitt inne i stan – Fast egentligen är de inte på rymmen, de letar efter en ny bostad

I lördags fick jag syn på något mycket ovanligt. En bisvärm som slagit sig ner på en trafikskylt mitt inne i Eskilstuna. Det var vid Lohegatan, bara ett stenkast från där jag bor.

Jag tog ett antal bilder där de satt på skylten. Sedan gick jag över till en granne som haft bikupor tidigare. Tänkte att han vet vem man ringer så att någon biodlare kan komma och fånga in svärmen. Men han var inte hemma.

När jag sedan gick tillbaka för att se om bisvärmen var kvar, hade en biodlare just kommit för att fånga svärmen. Tydligen någon i huset som ringt. Det finns tydligen larmnummer för bisvärmar som Sveriges Biodlares riksförbund har som man kan ringa.

Jag har sett bisvärmar några gånger tidigare. Men det här var första gången jag fick se med egna ögon hur det kan gå till när man fångar in dem. Jag antar att varje gång måste vara unik eftersom svärmarna kan vara olika stora och sätta sig på så många olika ställen. Högt uppe i träd, i buskar och, som i det här fallet, på en vägskylt. Som tur var en lågt sittande skylt.

Det gick till så att biodlaren, Marcus Sjönvall, helt enkelt försökte sopa ner bina i en kartong. Passande nog en vanlig flyttkartong. I stora klungor rasade de ner i kartongen där några honungsramar låg som ”lockbete”.

Efter 15-20 minuter var merparten av bisvärmen infångad.

När jag idag ringde Marcus för att kolla hur det gick sedan, berättade han bisvärmen nu har fått ett nytt hem – en egen bikupa.

Det här med bisvärmar är helt naturligt. Det är honungsbinas sätt att föröka sig. Det är den gamla bidrottningen som lämnar samhället med tusentals arbetsbin i släptåg för att leta efter en ny boplats.

Medan bisvärmen sitter i en stor klump, flyger ett antal ”spanare” omkring för att leta efter en lämplig plats där hela svärmen kan starta ett nytt bisamhälle.

I en bikupa kan det finnas cirka 50 000 – 80 000 bin. Det är en bidrottning och cirka 1 000 drönare (hanbin). Drönarnas enda uppgift är att befrukta drottningen. Resten är arbetsbin (honor).

En bisvärm består av en drottning, och från några tusen bin till kanske uppåt 10 000.

Marcus Sjönvall och hans kompis Erik Ekstrand har biodling som ”bisyssla”. De har en hemsida som heter Apoid där man kan läsa lite om deras biodlarliv.

Apoid kommer från Apoidea ”en överfamilj inom insektsordningen steklar som omfattar både bin och rovsteklar” enligt Wikipedia. Honungsbin och humlor ingår i denna insektsordning.

Lästips:

Bisvärm – ALLT OM BIODLING. (Här kan ni se två korta filmer. En om bisvärmar och en om hur det kan gå till när en bisvärm fångas in)

Apoid – apoid.se (Marcus Sjönvalls och Erik Ekstrands hemsida

Apoidea – Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like