Foto: Rolf Waltersson.

Bilträff med blandade känslor

Jag har vid några tillfällen besökt den stora bilträffen i Västerås som äger rum på Johannisbergs flygfält i början av juli varje år.

Tidigare hette det “Power Big Meet”. Men har nu bytt namn till “Västerås Summer Meet”.

Det är en jättestor bilträff, med främst amerikanska bilar från 50-talet och framåt. Det kommer besökare i bilar från många länder i Europa.

I år ägde träffen rum den här helgen, 4-7 juli.

Träffen är något av en folkfest för de som gillar gamla bilar och som delvis speglar den tid vi lever i.

För de flesta är det lite av familjefest. Man har med sig ungar och hundar. Sitter vid sina bilar och fikar och snackar med andra bilägarna.

Det är dessutom en stor marknad där det säljs i stort sett allt. Allt från gamla bildelar till popcorn och löspenisar.

Vad som slår mig när jag går runt och kollar utbudet av vad som saluförs är det ett ganska stort inslag som anspelar på sexism, fylla och rasism eller som i övrigt är ganska osmakligt. En del av det man ser på vissa raggarbilar kan väl närmast betraktas som “hets mot folkgrupp”.

Och det här med sydstatsflaggan? För mig är det en symbol för sydstaterna under amerikanska inbördeskriget och står för bevarande av slaveriet. Undrar hur de tolkar sydstatsflaggan som säljer dem i olika varianter, och de som köper dem?

Här är en kavalkad med blandade bilder. De får tala för sig själva. Var och en får göra sin egen tolkning.

De flesta bilderna är från helgens bilträff. Men några är från tidigare träffar.

För egen del är nog det roligaste med bilträffen att gå omkring och ta “selfiesar” i stötfångarna. Det är nog enda gången jag kan se mig själv på bild och tycka att det blev riktigt lyckat.

Text och foto:
Rolf Waltersson