Barn och ungdomar från Eskilstuna framförde kurdisk sång och musik på Balsta musikslott

Rolf Waltersson:

21 maj bjöds det på kurdisk sång och musik på Balsta musikslott i Eskilstuna. Det var barn, ungdomar och vuxna, som under ledning av Ibrahim Ibrahim framförde sång och musik de lärt sig vid Studiefrämjandet där Ibrahim arbetar som kulturledare och där deltagarna fått lära sig spela Saz, som är ett traditionellt stränginstrument från Mellanöstern.

Ibrahim Ibrahim. Foto Rolf Waltersson.

Ibrahim berättar att han jobbar med många saker som har med med kultur att göra. Musik är en av dem. Alltså Saz. Vi har till och med två band, Maqam band som består av seniorer från olika bakgrund och som spelar olika instrument. Och det är Evin Band, som är för att visa den kurdiska kulturens musik till världen.

Vid den här sång- och musikkvällen vid Balsta var det ett 15-tal barn och ungdomar som sjöng och spelade, och där Ibrahim försökte hålla i taktpinnen. Vilket inte alltid var så lätt. För många av barnen var nervösa och fnittriga när de skulle uppträda inför publik.

Vi fick till att börja med höra en barnvisa. Att det var en barnvisa förstod jag av att de fyra flickorna gjorde tecken med händerna, ungefär i stil med som vi gör när vi sjunger “Imse vimse spindel…”. De båda småpojkarna som också skulle sjunga var så nervösa att de mest stod och fnissade och viskade till varandra.

Sedan rullade det på med kurdiska sånger ackompanjerades av Saz och ett rytminstrument, en slags rund platt trumma. En trumma som till utseende påminner en del om den samiska trumman, som kallas nåjdtrumma. Ni ser den kurdiska trumman till vänster på några av bilderna.

Den sista sången som framfördes under kvällen var på svenska. Det var två flickor som sjöng Astrid Lindgrens “Idas sommarvisa” (Jag gör så att blommorna blommar). Idas sommarvisa är från filmen ”Emil och griseknoen” från 1973,

När föreställning är på väg att ta slut är det en ung kurdisk pojke som på piano spontant spelar den italienska partisansången “Bella chiao”. Steget från italienska partisaner till kurdiska frihetskämpande peshmerga är inte så långt.

Efter föreställningen får jag syn på Pablo Pablo Picassos berömda målning Guernica som hänger på väggen i musiksalen i Balsta musikslott. Picasso målade Guernica 1937 som ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som 26 april 1937 under det spanska inbördeskriget terrorbombades av nazistiskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst.

Under inbördeskriget i Spanien deltog många från andra länder för att strida i de internationella brigaderna mot den spanska fascismen. Däribland 500 från Sverige, varav 150 stupade i kriget.

Till minne av de svenskar som stred på demokratins sida mot Francofascismen restes monumenten La Mano (Handen) på Söder i Stockholm.

Första maj varje år samlas tusentals människor för att hedra alla som stred och offrade sina liv för demokratin. Jag var där 2019 och visar en bild därifrån.

Man kan se det som en röd tråd som går mellan Kurdistan-Italien-Spanien och Sverige.

Det som nu heter Balsta Musikslott byggdes i början av 1900-talet och var från början sjukstuga, ålderdomshem, kronikerhem och fattigstuga. 1978 lades all verksamhet ner. 1988 blev det kulturhuset Balsta Musikslott.

You May Also Like