Hennes mamma var landstingsledamot och riksdagsman, pappan metallarbetare. Föräldrarna var med i Vänsterpartiet kommunisterna, som trettonåring gick Åsa med i Kommunistisk Ungdom. Hon blev filosofie doktor 2001. Hon är kulturchef på Aftonbladet.
2007 kom Mig äger ingen, en självbiografisk skildring av uppväxten i Västerås med en ensamstående pappa som arbetade på Metallverken i 37 år.
2018 Populistiska manifestet: för knegare, arbetslösa, tandlösa och 90% alla andra, skriven tillsammans med Göran Greider.
Från ett samtal om boken Populistiska manifestet under Almedalsveckan 2018 på Almedalsbiblioteket med Åsa Linderborg, Göran Greider och samtalsledaren Stephen Farran-Lee:
Den springande punkten i boken är: Hur kunde vi förlora klassmedvetandet?
Åsa Linderborg säger att det var ett ideologiskt trolleritrick. När Berlinmuren föll försvann också arbetarklassen – nu är alla medelklass och vi har inga konflikter längre – och alla har det ungefär lika bra – i själva verket har ju ojämlikheten växt. Medelklassen har dragit ifrån arbetarklassen men också stora delar av medelklassen har proletariserats. Hon är osäker på om man ska prata om “klassbegreppet” då många är obekväma med det, utan hellre prata om “vanligt folk” för det är också stora delar av medelklassen som har en ångest för de extremt dyra bostadsrätterna i storstäderna, man är utbytbar i jobbet trots en akademisk examen, barnen har ett svårare utgångsläge än man själv hade, osv. Det handlar inte bara om arbetarklassen, utan om större grupper på hela kontinenter…
I programmet Min sanning i SVT Play säger Linderborg att hon ändrat uppfattning om sättet att bemöta SD: man ska “ta debatten” med SD. Man måste ta folk på allvar. Eliten har ställt till det och socialdemokratin har blivit en del av den här eliten.
Linderborg har fått flera fina pris, bland dessa ABF:s litteraturpris 2007, Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2008 och Hedenvind-plaketten 2009.
Text och bild Tommy “Bimman” Andersson