Årets sommarpratare i Sveriges Radio

Nu har Sveriges Radio presenterat årets sommarpratare, eller sommarvärdar, en lista med 58 namn.

Först ut är förre centerledaren Annie Lööf 24 juni, och sist är Finlands president Sauli Niinistö 20 augusti.

Listan på sommarvärdarna kan ni se på Sommarpratare 2023 – hela listan. Sveriges Radio. (se lästips)

Som vanligt dominerar sommarvärdarna av folk från media-, underhållnings- och kulturbranschen.

Det är journalister, programledare, artister och skådespelare, dramatiker, komiker, författare, konstnärer, sångare och rocksångare, låtskrivare och poeter.

Inget fel i det. De kan säkert vara intressanta att lyssna på. Men att över hälften, ett 30-tal, av de 58 sommarpratarna kommer från dessa yrkeskategorier kan tyckas något obalanserat och andefattigt.

Och som vanligt lyser “vanligt folk” med sin frånvaro. Inga bussförare, springvikarier, de som sitter i kassan i matbutiken, byggnadsarbetare, tidningsbud, städerskor, hemtjänstpersonal, vårdbiträden, lärare och liknande. De som annars kallas “vardagshjältarna” som får samhället att fungera.

Jo jag ser en, det är en “barnmorska och influenser” som ska prata 8 augusti. Och så finns det en kock också. Men ingen “vanlig” kock, en som lagar maten åt skolungarna i skolköket, eller åt åldringarna på äldreboendet, utan en kock som blev svensk mästare 2022 genom att vinna tävlingen “Årets kock”.

Och fattigpensionärer, arbetslösa, hemlösa, medellösa, försvarslösa och så vidare lyser, som vanligt, också med sin frånvaro.

Däremot finns det en “riskkapitalist” som ska prata 24 juli. Men ingen militär sommarpratare i år, vilket har varit vanligt förekommande de senaste åren. Men militärexperten Joakim Paasikivi och överbefälhavaren Micael Bydén, som allt som oftast dyker upp som “gubben i lådan”, är kanske upptagna av viktigare saker i dessa Natoanpassningens dagar.

En liten parentes, en utvikning – När överbefälhavaren presenterades som sommarpratare 2020 poserade han i militäruniform och blomsterkrans i håret. Hur går det ihop med uniformsbestämmelserna som är mycket stränga?

Jag minns för många år sedan då en vanlig värnpliktig fick disciplinpåföljd för att han, iförd uniform, demonstrerade mot kärnvapen.

Vid ett annat tillfälle var det en sergeant som deltog i en prideparad iförd uniform, vilket också stred mot uniformsreglementet och ledde till en disciplinpåföljd i form av en skarp tillsägelse, “så får man absolut inte göra”

Men om man tänker efter – visst vore det en behjärtansvärd gärning om militärer, runt om i hela världen, tog på sig blomsterkransar i stället för hjälmar i nån slags protest mot det militära vansinnet.

Lite som den fredliga nejlikerevolutionen mot militärdiktaturen i Portugal 1974 då människor manifesterade genom att sätta nejlikor i militärernas gevärspipor.

När sommarvärdarna presenterar sig och avslöjar vad de kommer att prata om, var det några namn jag fastnade för:

  • Andreas Cervenka, ekonomijournalist som skriver krönikor i Aftonbladet. Han har skrivit boken “Girig-Sverige” med undertiteln ”Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”. Och boken “Vad är pengar”, som handlar om “Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar?”. Om dessa saker kommer Andreas Cervenka att prata om 27 juni.
  • Claes Eriksson, komiker i gruppen Galenskaparna, ska prata om egoismen som brer ut sig i samhället. Att användningen av ordet “jag” har ökat med 100 procent under senare tid. “Därför ska jag bara prata om mig själv”, som han självironiskt förklarade sitt sommarprat.
  • Det tredje namnet jag fastnade för är Fatemeh Khavari, människorättsaktivist och flykting från Afghanistan. 2017 var hon med och grundade organisationen “Ung i Sverige” som uppmärksammades för sin sittstrejk mot utvisningarna. 2018 fick hon Martin Luther King-priset, tillsammans med organisationen Ung i Sverige. Vid internationella kvinnodagen 8 mars i år medverkade hon vid ett möte i Eskilstuna där hon berättade om kvinnornas situation i dagens Afghanistan. (se lästips)

Sommar i P1 började sändas i Sveriges Radio 1959. Det var Tage Danielsson, som då var chef för radiounderhållningen, som kom med idén. I år är det alltså 64:e året för Sommarpratarna.

Som jag skrev inledningsvis avslutas årets Sommar med Finlands president Sauli Niinistö som ska prata om Nato. Om Finlands och Sveriges väg in i Nato.

Man undrar vad humanisten och kärnvapenmotståndaren Tage Danielsson hade tyckt om att Sverige ska gå med i en militärpakt som bygger på sin kärnvapendoktrin och “anpassningen” till Erdogans krav för att godkännas.

PS. Notera att på bilden med Fatemeh Khavari från 8 mars har hon fått en liten bukett röda nejlikor. Samma röda nejlikor som var symbolen vid revolutionen i Portugal 1974. En tillfällighet? En tillfällighet som ser ut som en tanke.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like