Så utvärderas nu Arbetsförmedlingens satsning Rusta och Matcha av myndigheten IFAU. Rusta och Matcha infördes under den socialdemokratiska regeringen som en del av januariavtalet och gick ut på att matchningen till nya jobb för arbetslösa skulle tas över av privata matchningsföretag.
Nu är tiden på året då det är dags att blicka tillbaka på året som gått. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att lyfta den siffra som borde vara på alla makthavares läppar. I skrivande stund har 43 personer 2024 mist livet på sin arbetsplats i Sverige. När den här artikeln publiceras, kanske fler. Det är 43 … Läs mer “I år har 43 personer mist livet på sina arbetsplatser”
83 år efter att Elin Wägner varnade för herraväldestanken – att den moderna, maskinburna civilisationen lägger allt större delar av jorden under sig, försöker tvinga markerna, haven, djuren, arbetskraften, att lyda och leverera, på samma sätt som patriarkatet har kuvat och kuvar – befinner vi oss nu i en tid när en och samma lösning på den globala … Läs mer “Elin Wägner hade haft många invändningar mot elektrifieringen”
Den högervridning som Sverige och världen upplever saknar nu motstycke sedan trettiotalet och den speglas i olika undersökningar som görs…
Det är färre som tror att demokratin kommer att stärkas och färre som är beredda att engagera sig i partier och föreningar. Och fler är oroliga inför framtiden. Minst oroliga är de som röstar på Moderaterna och Sverigedemokraterna…… Läs mer “Folkrörelser och sociala rörelser är numera svårt försvagade”
I en aktuell liten läsvärd bok. Angreppet, visar, inte minst genom aktuella exempel från Östeuropa, den socialdemokratiske journalisten Peter Gustavsson att arbetarrörelsens passivitet sannolikt är lika förödande som ödet för den legendariska grodans i vattenkastrullen, som lugnt ser på när man slår på kokplattan under den.
Och visst säger trenden något om den del av världen som vi lever i. Alltså den del av mänskligheten som har en säng, bor i ganska schyssta bostäder och har ett konsumtionsutrymme som skulle kunna spenderas på en ”dygnet-runt-pyjamas”. Vi saknar något. Vi mår inte bra.
På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året.
Zyaa Nasser har ett taxiåkeri som kör för Taxi Stockholm. Varje jul svidar han om från den svarta uniformen till en röd. Zyaa Nasser tar tomteuppdraget på stort allvar. Han och kollegorna inom Taxi Stockholm utvärderar tomtandet efter varje jul. Pratar om … Läs mer “Idag jobbar Taxiföraren som tomte”
Kan människor på gräsrotsnivå verkligen påverka eller rent av leda den nödvändiga omställningen? Uppgiften är akut och överväldigande. Svensk offentlig debatt i dominerande medier präglas av idéfattigdom och uppgivenhet. Men det är värt att lyfta blicken och inspireras av dem som tar saken i egna händer. Politisk fantasi och handlingskraft ger resultat.
Till skillnad från andra sätt att organisera ekonomiskt liv producerar det kapitalistiska systemet – och är också beroende av – exponentiell tillväxt.
I dag, liksom i ångmaskinernas tidevarv, måste kapitalistiska ekonomier konstant växa, och inte bara mot något slutgiltigt tillstånd av perfekt överflöd, utan vidare ändå: mer resurser, mer produktion, mer konsumtion, alltid mer.
Alice Teodorescu Teodorescu hävdar att historielärare i Palestina måste utgå från ”antisemitiska betygsinstruktioner” och att skolböckerna lär ”barnen att judar kontrollerar världen och de beskrivs vara sluga, förrädiska och fientliga människor”.
I vår fackliga vardag träffar vi många medlemmar inom den privata sektorn. De jobbar bland annat inom äldreomsorgen, LSS och på HVB-hem. Många av dem vi träffar arbetar ofrivillig deltid och tar varje månad extrapass för att få sin ekonomi att gå ihop.
Det är en tisdagskväll i januari. Jag sitter i soffan med datorn i knät när pappa ringer. Han har kollat nyheterna. “Vi hörde att du fått en ny arbetsgivare” säger han. “Jaha, vad spännande”, svarar jag, “det var mer än vad jag visste”. Vi skrattar.
”Sverige är inte ett land utan flera. Åtminstone när det gäller priset på el. Den som bor i Malmö eller ”Elområde 4” som tydligen är denna nations nya namn, får för en tiominuters dusch vid femsnåret i dag räkna med att betala drygt 31 kronor, inklusive moms.
Avtalsrörelsen 2025 står för dörren, men när LO-samordningen samlas lyser arbetstidsförkortningen med sin frånvaro. LO-förbunden verkar ha andra prioriteringar…
Med den högsta arbetslöshet i Sverige på tio år verkar arbetsgivare se på nyanställningar som en lyx, inte en nödvändighet.
Arbetstidsförkortning kan i detta läge bli nyckeln som låser upp arbetsmarknaden. Kortare arbetsdagar innebär fler anställda – och LO:s … Läs mer “Unga vill ha arbetstidsförkortning”
Mitt i klimatkrisen har regeringen nu lagt ner nattåget Göteborg–Umeå. Samtidigt jobbar regeringen, med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) i spetsen, för att öka inrikesflyget. Bland annat genom att uppmana kommuner att ta bort flygrestriktionerna för personalens tjänsteresor.
Några korta fakta om flyget, utsläppen och klimatet: Svenskarnas totala flygresande orsakar lika stor klimatpåverkan som hela den svenska bilismen. Vi i Sverige tillhör den begränsade del av mänskligheten som flyger. Den stora majoriteten av människor på jorden har aldrig flugit. Trots att en så liten del av jordens befolkning flyger ger det utsläpp på drygt två procent … Läs mer “Flygande galenskap”
Under torsdagen var elpriserna uppe och nosade på samma nivåer som under energikrisen 2022. I stället för mer rimliga åtta öre per kilowatt landade det snarare på åtta kronor. I söder. I elprisområde ett och två har elen i princip ”varit gratis”, med några ören per kilowatt…
”Det svenska styckmordet” är den dokumentär (i SVT) om vad som ledde fram till den s k styckmordsrättegången på 80-talet…
Uppmärksamheten kring den har blivit stor i medierna och trots att ett avsnitt är kvar går det tveklöst att påstå att det handlade om en häxprocess som förstörde två människors liv: obducenten och allmänläkaren.
Att sittande regering är fullständigt fixerad vid kärnkraften, det vet vi. Och det står sedan länge alltmer klart att kärnkraften för denna regering blivit en tröstnapp för all utebliven klimatpolitik – det är kärnkraften och inget annat som ska rädda oss in i elektrifieringens paradis…
Medan medierna fokuserar på USA och vad som ska hända med Trump som president, pågår allvarliga angrepp på demokratin här i Sverige – och det sker på flera fronter samtidigt.
Tidöpartierna (SD, M, L och KD) driver igenom förändringar som hotar centrala demokratiska värden. Dessa förändringar sker ofta i små steg, vilket gör att många av dem får … Läs mer “Demokratin i Sverige är under attack!”
Svenska skolbarn blir allt sämre på att läsa. Vart fjärde svensk femtonåring räknas i dag som analfabet. Bakom finns ett friskolesystem som havererat.
SVT rapporterade nyligen att nästan 62 000 niondeklassare har fått underkänt på de nationella provens läsförståelse sedan 2014. I den senaste Pisa-mätningen från 2022 klarar bara var fjärde 15-åring av läsdelen. Det innebär att 25?000 … Läs mer “Läskrisen är en klassfråga”
På sätt och vis var det som att Sverige kom ut ur garderoben i år när vi gick med i Nato. I drygt tvåhundra år har vi varit alliansfria. På pappret alltså. I verkligheten har det ofta varit lite si och så med den där alliansfriheten…
The food, land, and water crisis in the context of the Zionist extermination of the Palestinian people in Gaza.
The goal of the Israeli occupation of Palestine, which began in 1948, was not only to replace the population with colonists brought from different parts of the world; it was an exhaustive settler colonialism, with the Israelis controlling the … Läs mer “8/12 The food, land, and water crisis in Gaza”
Den 17 november kunde allmänheten läsa att Magdalena (Andersson) till Expressen påstått att socialdemokratin “byggde folkhemmet och väldigt mycket av det som vi betecknar som Sverige. Det glömmer en del, att vi faktiskt gjorde det. Men vi gjorde det inte på lånade pengar. Vi gjorde det samtidigt som vi skötte statsfinanserna”…
Elpriserna är oförutsägbara och orättvisa – något vi knappast skulle acceptera på någon annan marknad. Det är samtidigt förvånande att de politiska partierna inte diskuterar hur man kan skydda konsumenterna, istället för att låta elbolagen och olika spekulanter styra fritt.
The UN General Assembly adopted on 3 December a resolution demanding Israel’s withdrawal from Syria’s illegally occupied Golan Heights, which the Israeli army captured during the 1967 war.
The resolution demanded “once more” that Israel withdraw from the occupied Golan Heights “to the line of 4 June 1967″ while stressing the illegality of settlement building and other activities … Läs mer “6/12 UN demands Israeli withdrawal from Golan Heights”
Den 26 januari beslutade den internationella domstolen att det fanns tillräckligt med bevis för att säga att det pågår folkmord i Gaza. Den 20 maj anslöt sig Karim Khan, chefsåklagare vid internationella brottsmålsdomstolen, till övriga röster angående den medvetna ”utrotningen” av palestinier.
Barnen leker inte längre. Fantasin har drunknat bland skärmar och snabba videoklipp. Social, kognitiv och fysisk utveckling får stå tillbaka för blåljuset från mobilerna.
På 60-bussen en morgon ser jag barn utspridda, tysta, alla fast i sina telefoner. Inga samtal, inga blickar ut genom fönstren. Bara blinkande neonfärger och febril skärmtid. Busschauffören ropar: ”Du som leker med mobilen, … Läs mer “Barn vet inte längre hur de ska leka på rasten”
De fruktansvärda krigserfarenheter som mänskligheten har gått igenom säger oss att respekt för mänskligt liv och avvisande av våld är det enda valet för att vi ska bestå som människor. Men den kritiska period världen nu bevittnar avslöjar att vi varken har tagit lärdom av överlevarnas berättelser eller mänsklighetens litterära arv, som dokumenterar mördande, död och förödelse, och … Läs mer “Vi är dessvärre fortfarande tysta vittnen till brotten som begås i vår värld”