Den 10 april kom den senaste varselvågen för den kommunala skolan i Eskilstuna – den andra i rad för grund- och gymnasieskolan och den tredje för förskolan. (Se eFOLKETs artikel under lästips.) Vad händer egentligen när ytterligare 103 tjänster ska elimineras inom verksamheten? En av de mest självklara utfallen är färre vuxna i förskolegrupperna, klassrummen, på rastgårdarna, i elevhälsoteamen osv osv.
Skolans uppdrag handlar inte enbart om kunskapskrav. Regeringen anser att en bra skolgång är “en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga utanförskap, kriminalitet, missbruk och ohälsa”, och förväntar sig att skolorna aktivt bidrar till detta. Dessutom har skolan ett ’kompensatoriskt’ uppdrag att jämna ut skillnader i elevers förutsättningar beroende på faktorer som socioekonomisk bakgrund eller funktionsvariationer.
Effekterna av för få vuxna och ett omöjligt uppdrag för elevhälsopersonal och vägledare är redan nu kännbara i den kommunala skolan. Parallellt ser vi en kraftigt försämrande arbetsmiljö som drabbar berörd personal men även får biverkningar inom hela systemet.
Ohållbarheten i hur majoriteten valt att hantera krisen är uppenbar för alla, även för ordförandena i samtliga skolnämnder, vilket rapporterats i lokalpressen under veckan (se lästips).
Skolpersonal och deras företrädare har redan larmat om att vi står inför en avgörande vändpunkt för barnens och samhällets framtid. Sveriges Lärare i Eskilstuna har vädjat till lokalpolitikerna att framföra dessa varningar till Sveriges kommuner och regioner (SKR), men har mötts av en vägran att lyssna på vare sig personal eller deras egen utredare Bo Jansson. (se lästips)
Enligt Maria Chergui (V) är smärtgränsen nu nådd. Hon varnar i en artikel i Eskilstuna-Kuriren för att det kommer att bli ”skadligt på riktigt” om fler tjänster försvinner.
I samma artikel påpekar Camilla Cederlöf (L) att “det är ingen naturlag att antalet lärare måste minska bara för att eleverna blir färre.” Tvärtom, uppmanar hon, ”se det som en chans att stärka skolan och rusta framtiden.”
Även KD har i en insändare kallat majoritetens politik för “kortsiktig” och ifrågasatt om “alla alternativ verkligen (har) prövats?.”
“Är det verkligen proportionerligt när endast ett fåtal chefer fått gå?”, undrar deras gruppledare i Eskilstuna Paul Sabo.
Om en vändning till det bättre ska ske måste ord förvandlas till handling, och detta omgående! Ett första steg kunde vara att ändra debattens utgångspunkt från kronor och resultat till barnets bästa och skolans potentiella inverkan på samhället.
Mer konkret måste den låga skolpengen i Eskilstuna höjas, men detta är ingen tillräcklig lösning så länge beslut fattas utifrån samma myopiska perspektiv.
Lästips:
Över 100 tjänster varslas inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan – eFOLKET, 10 april 2025
Ansvariga politiker om nya skolvarsel: “Lika tråkigt varje gång” – Eskilstuna-Kuriren, 10 april 2025
Ilskan efter nya varslen: “Skadligt på riktigt” – Eskilstuna-Kuriren, 11 april 2025
En bra skolgång förebygger brott – Regeringen.se, 25 oktober 2023
När säkrar S och M tillräckliga resurser till Eskilstunas skolor? – Ledare, Eskilstuna-Kuriren, 11 april 2025
Kortsiktighet hotar tryggheten i Eskilstunas förskolor – Insändare av Paul Sabo (KD), Eskilstuna-Kuriren, 14 april 2025
Jag är värd mer än denna behandling – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 15 april 2025
Klart: Här är förskolorna som försvinner – Eskilstuna-Kuriren, 16 april 2025
Lärare går på knäna – vad gör ni som politiker i Eskilstuna kommun? – Insändare, eFOLKET, 27 mars 2025
Gymnasieskolan på bristningsgränsen: Sveriges Lärare om stolthet, oro och samvetsstress – eFOLKET, 21 mars 2025
Högre skolpeng och mer handlingsutrymme åt rektorerna behövs enligt Sveriges Lärare, eFOLKET, 21 mars 2025
Finansieringen av kommunala gymnasieskolan i Eskilstuna – Fakta och Bakgrund – eFOLKET, 21 mars 2025