hiroshima efter atombomben 1945.

”Vill vi ha fred måste vi också rusta för fred”

Rubriken är från en debattartikel i Svenska Dagbladet skriven av Margot Wallström f.d. utrikesminister och nu ordförande för Olof Palmes Internationella Center och Oscar Enerot, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

I debattartikeln, som nu är låst bakom betalvägg skriver de bland annat:

”Klimatförändringar, hunger, extrem ojämlikhet och auktoritär nationalism kan inte bombas bort, och kommer finnas dagen då fredsavtal kan slutas. Det måste mötas med ett aktivt förebyggande och långsiktigt främjande av demokratiska, hållbara och fredliga samhällen. Det som i sin tur också skapar möjligheter till ökad säkerhet och en mer fredlig värld.
Även om vi nu åter behöver öka vår militära beredskap för att möta utvecklingen i Europa måste vi också arbeta mer målmedvetet mot ett paradigmskifte. Mot en internationell samverkan som bygger på en insikt av behovet av gemensam säkerhet, och som kan vara baserad på dialog och samexistens.

STÅ UPP FÖR FOLKRÄTTEN

För att skiftet ska vara möjligt behöver den globala demokratikrisen brytas och en stark folkrätt med effektiva internationella institutioner säkerställas. Oavsett om rättsordningen kränks i Ukraina, palestina eller på alla andra platser måste Sverige och omvärlden tydligt agera. När internationella institutioner och domstolar attackeras behöver vi omedelbart höja rösten och samlat gå till motattack, oavsett vem det är som angriper dessa. Vi behöver förbehållslöst försvara och slå vakt om en värld där lag går före styrka och vapenmakt.

STÄRK NEDRUSTNINGSAGENDAN

Det krävs också förnyade internationella ansträngningar för nedrustning. Sverige har en lång tradition av att driva på för nedrustning och fred. Idag har vår röst tystnat. Genom regeringens utrikesdeklaration är det tydligt att utrikespolitiska värden som demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, dialog och nedrustning tonas ned. Kärnvapen diskuteras inte längre som ett existentiellt hot, utan mer som ett säkerhetsskapande. Det är en illavarslande utveckling. Fler aktörer har idag tillgång till kärnvapen och de avtal som tidigare begränsar deras spridning har försvagats eller är på väg att upphöra. Nedrustningen har avstannat mitt i dramatiska geopolitiska spänningar där retoriken kring kärnvapenanvändning steg för steg förvärras”.

Man kan ju tycka att det sista stycket i debattartikeln skulle peka mot att Sverige ska ansluta sig till de länder som undertecknar FN-konventionen om kärnvapenförbud. Men som utrikesminister deklarerade Margot Wallström; ”Sverige kommer inte att skriva under FN-förbud mot kärnvapen”, (se lästips)

Men som Nato-medlem har Sverige satt sig i den knipa som innebär att det ses som en ”krigshandling” att som Nato-land driva frågan om kärnvapennedrustning och kärnvapenförbud.
Nu är det snarare tvärtom, att de Europeiska Nato-länderna börjar planera för att bygga ett eget ”kärnvapenparaply” nu när man inte längre kan lita på USA:s ”atombombsbeskydd”.

Jag tycker att debattörerna går lite som ”katten kring en het gröt” när man inte ens nämner FN-konventionen om kärnvapenförbud.

Att bara skriva under ett papper räcker naturligtvis inte. Man måste också visa i praktiken att man menar allvar genom att aktivt driva på för nedrustningsförhandlingar om kärnvapenförbud. Men att inte skriva under FN-konventionen visar att man inte ens har viljan.

Vad jag kan se så är det nu endast fem länder i Europa som skrivit under denna FN-konvention. Det är Österrike, Irland, Schweiz, Cypern och Malta. Alla har det gemensamt att de inte är med i Nato.
Om man leker med tanken att dessa länder ansöker om Nato-medlemskap, kommer de då att tvingas dra tillbaka sin anslutning till FN-konventionen om kärnvapenförbud?

”Regeringen kan inte bara satsa på upprustning”, är rubriken när Omni skriver om debattartikeln i SvD.

Nu är det tyvärr inte bara regeringen som står bakom den enorma kapprustning vi nu ser. Även oppositionen hänger på mer eller mindre reservationslöst där man pekar på att mera måste satsas på det civila försvaret.
Nu pratar Trump om att det är minst 5 procent Nato-länderna måste satsa på den militära rustningen. För Sveriges del innebär det mer än en fördubbling mot dagens 2,2 procent.

Margot Wallström och Oscar Enerot avslutar sin debattartikel med:

”Att som regeringen kraftigt dra ner på det svenska utvecklingssamarbetet, tystna i kritiken mot grava folkrättsbrott samt driva en defensiv och enögd utrikespolitik, som enbart fokuserar på närområdet och svenska intressen, håller inte. Vill vi ha fred måste vi också rusta för fred”

Bild från Tecknaruppropet Nej till kärnvapen – Nej till Nato.

PS. Nu ser jag att debattartikeln i Svenska Dagbladet går att läsa igen – så länge det nu varar.

Rolf Waltersson

Lästips:

Vill vi ha fred måste vi också rusta för fred – Svenska Dagbladet. 2025-05-18

Wallström: Sverige kommer inte att skriva under FN-förbudet mot kärnvapen – SVT Nyheter. 22 juli 2019

You May Also Like