Gammal smörkniv.

Varför glider smöret av smörkniven?

När jag inte står ut med öronbedövande tystnad slår jag på radion. Nästan alltid P1. Jag har den här veckan hört, inte hela, men delar av “Talkshow i P1”. Men sista avsnittet den här veckan, i torsdags, hörde jag hela.

I flera inslag har man ställt frågan; “varför glider smöret av smörkniven?”. Ett problem som tydligen först och främst gäller smörknivar av metall.

Först trodde jag det var ett skämt – att man som motvikt till alla stora problem här i världen, klimatkris, miljökatastrofer, krig och annat elände, nu vill visa på de små problemen som mänskligheten står inför. Till exempel varför smöret så lätt halkar av smörkniven.

Men i torsdags, hade man tagit en expert till hjälp för att reda ut problemet. Experten var Marika Lidbom, chef på Bregottfabriken.

Men jag blev lite besviken. Någon klar och tydlig förklaring fick vi inte. Det blev mest ett vilt spekulerande om olika teorier. Inga som helst vetenskapliga belägg.

Det kan bero på diskmaskinen, att ytan på kniven förändras och blivit halkigare om man tvättar i diskmaskin?

Men det kan bero på temperaturen, hur länge smöret, i det här fallet Bregott, har stått framme och blivit varmt?

Eller att kniven var för varm om man tagit den direkt från diskmaskinen?

En annat teori är att grädden, som man gör Bregott av, har olika egenskaper beroende på årstid. På sommaren då kossorna förhoppningsvis går ute på grönbete får grädden en annan egenskap än under vintern då korna är inlåsta och deprimerade och äter torrt gräs.

Men det kan också bero på hur mycket rapsolja som blandats in. Bregott innehåller ju också rapsolja. Dessutom kan olika rapsoljor ha olika egenskaper som påverkar “glidet” på smörkniven.

Det spekulerades också om vattenhalten och att olika vatten har olika egenskaper. Det kan vara mjukt eller hårt och ha olika mineralhalter.

Det hela utmynnade i ett stort ?, ett stort frågetecken.

Att detta faktisk är ett större problem än man kan tro, framgår också av att Bregott får ta emot många frågor just kring detta med att de kan vara svårt att bre på Bregott på mackorna, enligt Bregottfabrikens expert Marika Lidbom. Jag kan faktiskt ha hört fel, att hon heter Lindbom, eller Lindblom.

Så här skriver en olycklig Bregottbrukare:

“Har en tid använt diskmaskinen i ett hus jag nyligen flyttat in i, och i början var det frid och fröjd. Men på senare dar har jag upplevt stora svårigheter med att hantera smöret på mina mackor. När man ska ta upp smöret med smörkniven så fastnar det inte utan bara glider av.

Känner man på kniven där kniven har haft kontakt med smöret så är ytan knappt ens flottig. Man måste liksom balansera smörklicken på kniven annars trillar den av. Man får smör överallt. Jag blir vansinnig!

Problemet började för ett par veckor sedan. Vet ej om det har något att göra med diskmedlet, har använt ett halvt paket Finish under ett par månaders tid. Innan hade jag inte några problem. Disken blir ju ren och silen är inte igensatt”

Här har vi alltså ytterligare en teori – att det kan bero på diskmedlet.

Kanske det kan vara en kombination av alltihopa – diskmedel, årstid och gräddens kvalitet, kvalitet på rapsoljan, vattenhalt och typ av vatten, temperatur, luftfuktighet och vilken metall smörkniven är gjord av. Silver eller bara billig plåt.

Eftersom det är public service måste det också påpekas att det finns andra fabrikat än Bregott åxå.

Lyssnatips:

Rolf Waltersson