Tunavallen i Eskilstuna har blivit utsedd till årets bästa plan 2021. Det av Damallsvenskans Spelarförening (spelarnas intresseorganisation). Sedan 2020 pågår ett anläggningslyft i Eskilstuna. Projektet är ett samarbete mellan Eskilstuna Kommunfastigheter och Eskilstuna Kommun med slutdatum nu i år.
Totalt handlar det om cirka 30 anläggningar som renoveras och förbättras i Eskilstuna. Både inomhus- och utomhusmiljöer. På Tunavallen har omklädningsrum fräschats upp, nya förråd och ett nytt gym har byggts samt ny tvättstuga och torkrum. Även läktarstolarna är nya inför årets säsong.
Eskilstuna ska vara attraktivt att besöka
– Att ta hand om våra idrottsanläggningar skapar bra förutsättningar för föreningslivet att bedriva verksamhet, vilket i sin tur ger goda förutsättningar för en meningsfull fritid för alla Eskilstunabor. Eskilstuna ska vara en attraktiv plats att besöka, bo, leva och verka i. Anläggningslyftet bidrar verkligen till det, säger Mattias Albers, områdeschef för Arenor och Friluftsliv, Kultur- och Fritidsförvaltningen.
Idrottsplatserna ute i stadsdelarna rustas upp
Eskilstuna Kommun avsätter 10 mkr årligen samtidigt som Eskilstuna Kommunfastigheter avsätter 6 mkr årligen. Arbetet utförs i dialog med föreningslivet och enligt en politiskt beslutad prioriteringsordning. Akuta åtgärder på samtliga anläggningar samt anläggningar för breddidrott för flickor och pojkar är särskilt prioriterade. Just nu pågår arbeten på bland annat Skogsängens IP, Årby IP och Mesta IP.
– På Skogsängens IP genomför vi just nu renovering av omklädningsrum, duschrum och korridorer. På Årby IP sker förbättringsåtgärder av duschrum, toaletter och förråd, och på Mesta IP pågår arbeten med förbättringsåtgärder av duschrum som förväntas bli klara nu under våren. Anläggningarna får verkligen ett lyft som kommer att uppskattas av både Eskilstunabor och besökare, berättar Armina Begovic, projektledare på Kommunfastigheter.
Tunavallens historia
Den ursprungliga Tunavallen byggdes under åren 1923 till 1924. Publikkapaciteten var då cirka 22.000, varav endast 874 var sittplatser under tak. Publikrekordet för Gamla Tunavallen är 22.491 – det 1963 i en fotbollsmatch mellan IFK Eskilstuna och GAIS.
Bilden visar Gamla Tunavallens entré år 1914. Entrén var på den tiden placerad ut mot Västeråsvägen.
Gamla Tunavallen var en friidrottsarena, men den användes även till skridskolöpning och bandy, och stod värd för flera mästerskap i dessa sporter, såväl nationella som internationella.
Tunavallen var exempelvis VM-arena under Fotbolls-VM 1958.
Gamla Tunavallen började rivas i augusti 2001.
Bilden visar Tunavallens idrottsplats med löparbanor år 1932.
Nya Tunavallen
Nya Tunavallen byggdes på samma plats som Gamla Tunavallen och invigdes i augusti 2002. Den nya är mindre och används inte till friidrott och skridskosporter som den tidigare, utan är en renodlad fotbollsarena. I varje hörn står ett 17 våningar högt bostadshus vilka uppfördes etappvis senare. De byggdes med enstegstätade fasader, och har – liksom många andra sådana hus – haft stora problem med fuktskador och mögel. Efter en utdragen tvist inleddes renovering av fasaderna 2018. Det har även varit problem med vattenläckor de första åren.
Publikrekord
2017 sattes nya publikrekord. Först 7047 under en match mellan AFC Eskilstuna och AIK, sedan 7500 under en match mellan AFC Eskilstuna och Djurgårdens IF. Detta trots att arenans maxkapacitet samtidigt uppgavs vara 7200 åskådare.
I varje hörn av Tunavallen finns idag ett 17-våningshus. De boende i höghusen kan med andra ord sitta ute på sina inglasade balkonger och se alla fotbollsmatcher…