Foto: SAAB.

Thailand planerar att köpa Jas Gripen-plan – Brister i mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är inget hinder

Thailand har tidigare köpt 12 Jas Gripen-plan. Den gången blev det, som vanligt, en del ”tveksamheter” kring köpet. Mutanklagelser, hemliga motköpslöften och lögner. Så som det brukar vara när det gäller stora vapenaffärer. (se lästips, interpellation i riksdagen)

Nu planerar man att ersätta 12 andra plan med nya. Kampen står mellan svenska Jas-Gripen eller amerikanska F-16

Enligt säker källa är Thailand nära att välja Jas Gripen-plan” skriver Affärsvärlden idag, 27 augusti. Bland annat har Thailands flygvapenchef förordat köp av Jas Gripen (se lästips). Igår meddelades att det thailändska flygvapnet förordar JAS-Gripen, och att nu det formella beslutet ska fattas av Thailands regering.

För att affären ska gå i lås, “förväntar” sig den thailändska militärledda regeringen en del “motaffärer” från svensk sida. Som exempel nämns att Sverige lovar att stödja turism och/eller thailändska produkter. (se lästips Sveriges Radio)

Tidigare hette det ju att Sverige inte fick sälja vapen till diktaturer, krigförande länder och länder där mänskliga rättigheter står lågt i kurs. Fortfarande är, vad jag förstår, försäljning av vapen och annan krigsmateriel förbjudet.

Detta principförbud kringgås genom att man kan ge undantag, dispens, så att vapen fortfarande kan säljas till kreti och pleti.

Dispens beslutas av myndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter).

Och i och med Nato-inträdet har det blivit en ”liberalare” syn på svensk vapenhandel. Till exempel att Sverige åter kan sälja vapen till Nato-kompisen Turkiet. Och ett militärt samarbetsavtal med Filippinerna har också ingåtts. Jas-Gripen försäljning är aktuell även vad gäller Filippinerna, som ingår i ett militärt samarbete med USA, riktat mot Kina.

Vidare är svensk vapenhandel med Israel mitt under pågående folkmord också okej, enligt dem som bestämmer

Hur står det till i Thailand när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer?

Jag börjar med att citera några stycken ur “Rapport från Utrikesdepartemenet” 22 juni 2022:

Sedan statskuppen 2014 har militären behållit stark kontroll över landet, inte minst genom den nya grundlagen 2017 som ger militären och kungahuset stort politiskt inflytande. Trots den formella övergången till civilt styre i samband med valet 2019, har landets demokratiska tillbakagång fortsatt. De senaste åren har omfattande inskränkningar av medborgerliga och politiska rättigheter genomförts.

Domstolars oberoende är ifrågasatt. I november 2021 slog konstitutionsdomstolen fast att krav på monarkireform kan likställas med försök att omkullkasta staten och med LANDSFÖRRÄDERI (min kursivering).

Thailand rankas på den femte och lägsta nivån i den internationella fackliga samarbetsorganisationen ITUC:s Global Rights index 2021, vilket innebär att arbetstagare inte har några garanterade rättigheter. Människohandel och tvångsarbete förekommer. Korruptionen är betydande i stora delar av landet … (se lästips)

Och nyligen förbjöds oppositionspartiet Kao Klai, Thailands största parti och segrare i det senaste valet. De ledande i partiet förbjöds att verka i tio år framåt. Kao Klai (“Framstegspartiet”) har kämpat för demokratisering och mot militärens politiska makt och de drakoniska monarkistiska lagarna. Efter förbudet reorganiserade sig partiet under nytt namn och med nytt ledarskap, men kan naturligtvis när som helst drabbas av ett nytt förbud att verka.

Och en av Utrikespolitiska institutets rubriker lyder:

Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret.”

På ett annat ställe skriver Utrikespolitiska institutet:

Landet styrs i hög grad av militären sedan en kupp 2014, trots att det formellt återgick till civilt styre 2019. I valet 2023 segrade den demokratiska oppositionen över militärens stödpartier. Valsegraren (partiet Kao Klai – eFOLKETs anmärkning) uteslöts dock från regeringsmakten när partiet ”För Thailand” bildade koalition med bland annat militärtrogna partier.”

Om nu det blir så att Thailand väljer Jas Gripen och att “Sverige som motköp lovar att stödja turismen i Thailand”, kanske vi får se statsminister Kristersson och utrikesminister Billström med en paraplydrink på en solig sandstrand där de lovprisar detta ”semesterparadis”.

Att sedan militärerna “lurar i vassen” kan man bortse från.

PS. En jämförelse med Thailand. För några dagar sedan hade jag ett inlägg om den grekiska diktaturen 1967-1974. I filmen ser man hur (svenska) turister glatt solar och badar på de grekiska turistorterna (se lästips Europas glömda diktaturer …).

Rolf Waltersson

Lästips:

Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Thailand – Regeringen.se. Rapport från Utrikesdepartementet 22 juni 2022

Thailands största oppositionsparti upplöses – Aftonbladet, 7 augusti 2024.

Thailand kan kräva motaffärer innan de köper nya gripen – Sveriges Radio. 1 augusti

Källa: Thailand nära att välja Jas Gripen-plan – Affärsvärlden. 27 augusti 2024

Motköp i samband med vapenaffär (Interpellation 2015/16:30 av Stig Henriksson (V))

Statistik för svensk vapenexport – Natomedlemskapet ger tydlig påverkan – Svenska Freds. Pressmeddelande 3 mars 2024

Militären håller greppet i Thailand – Samtidigt solar sig turisterna obekymrat på de vita sandstränderna – eFOLKET. 14 juli 2023

Europas glömda diktaturer: då var junta inget hinder för Nato-medlemsskap – eFOLKET. 23 augusti 2024

You May Also Like