Tjuvarna är kvicka – de väljer ofta fönster eller dörrar som är undanskymda, så de får arbeta mer ostört… (Foto: Polisen)

Sörmland: Se upp så att det inte blir tjuvarnas jul!

Polisen har sett en ökning av villainbrott de senaste veckorna i Region Öst (där Eskilstuna ingår). Tjuvarna är ofta mycket snabba – men det finns sätt att både skydda sig och försvåra för tjuvarna.

Storhelger som jul och nyår är också en högtid för inbrottstjuvar, då många husägare är bortresta. Under året har Region Öst sett en svag ökning av bostadsinbrott, de två första kvartalen drar upp statistiken något. Den 16 december var antalet villainbrott i Region Öst på samma nivå som 2023 med två veckor kvar av året.

– Efter en väldigt lugn början av fjärde kvartalet så började det ta fart i mitten av november, det är den senaste ökningen som vi talat om, berättar Eva Johansson, brottsanalytiker vid brottssamordningen i Region Öst.

I oktober registrerades 26 villainbrott, i november 42, och i december var det till och med den 15:e registrerat 35 villainbrott jämfört med 28 totalt i december 2023 enligt polisens statistik.

”Sörmland sticker ut”

– I november stack Sörmland ut med 25 av totalt 42 anmälningar. I december är det hittills en jämn fördelning mellan våra polisområden, berättar Eva Johansson.

Stöldgodset: Smycken, klockor och kontanter

Tjuvarna är ofta väl förberedda och mycket snabba, både i att ta sig in och när de sedan söker igenom bostaden efter stöldgods.

– Tjuvarna är kvicka och vet hur de ska ta sig in på snabbaste vis. De väljer ofta fönster eller dörrar som är undanskymda, så de får arbeta mer ostört. De är oftast ute efter gods som är lätt att bära med sig och lätt att avyttra såsom smycken, klockor och kontanter. Sovrum, garderober och lådor söks vanligtvis igenom, då det är där man oftast förvarar värdesaker, berättar Eva Johansson.

Bostadsinbrott kan vara svårutredda om tjuvarna inte lämnar några spår efter sig. För den som drabbas är det viktigt att tänka på att lämna brottsplatsen så orörd som möjligt för att inte förstöra eventuella spår som kan säkras vid en brottsplatsundersökning.

– Städa gärna, men inte efter inbrott! När du upptäckt att det skett ett inbrott är det viktigt att göra en anmälan så snart som möjligt. Lämna brottsplatsen orörd, det vill säga rör dig inte i bostaden eller i trädgården i anslutning till där gärningspersonerna tagit sig in. Det är viktigt för att inte förstöra eventuella spår som kan finnas på platsen, säger Eva Johansson.

Förvara inte dyra föremål på förutsägbara platser

Polisen har några råd som kan försvåra för tjuven och samtidigt underlätta för Polisens utredare om man skulle ha drabbats:

– Förvara inte smycken, klockor och kontanter på förutsägbara platser. Även om gärningspersonerna är snabba så har de begränsat med tid och hinner inte söka överallt utan tar de ”vanligaste” platserna. Ha gärna några ”billiga” smycken, bijouterier, i smyckesaskar i någon lättåtkomlig låda och smycken med ett högre värde, ekonomiskt eller affektionsvärde, mer undangömda. Det är möjligt att gärningspersonerna slutar leta när de hittat de första askarna, säger Eva Johansson.

Det är också bra att skriva godslistor. Detaljrika godslistor med beskrivning av vad som blivit stulet är värdefulla för Polisens utredare. Även om ärendet stängs på grund av att det inte fanns några spår på brottsplatsen så försvinner inte ärendet hos Polisen. Om stulet gods återfinns vid exempelvis ett fordonsstopp eller en husrannsakan så jämförs det med samtliga anmälningar. Ju utförligare godsbeskrivning, desto större chans att den som blivit utsatt får tillbaka sina stulna föremål.

Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

  • Ha lampor som tänds av sig själva vid mörkrets inbrott, tänk på att inte lämna någon del av fasaden i totalt mörker. Lampor med rörelsedetektorer är också bra som komplement.
  • Prata med dina grannar och hjälp varandra att hålla utkik, om ni ska resa bort, be då gärna någon granne att ta en runda runt huset regelbundet.
  • Var uppmärksam på okända bilar och personer i området. Bilar som kör sakta förbi eller är parkerade korta stunder, anteckna gärna registreringsnummer. Tipsa polisen på telefonnummer 11414 och ring 112 vid ett pågående inbrott.
  • Larm är bra men hindrar tyvärr inte tjuvarna. Om du har larm, ha gärna ett som tjuter då uppmärksamheten det väcker är avskräckande.
  • Ha inte stegar lättåtkomliga i trädgården. Om nedervåningen är larmad väljer tjuvarna ofta ett fönster på övervåningen om stege finns inom räckhåll.
  • Hus där det finns hund utsätts i lite mindre grad, så att visa att det finns hund i huset, eller ge sken av att det gör det, kan ha en viss avskräckande effekt.
  • Var noga med att låsa och att se till att fönster är ordentligt stängda/hasplade.
  • Övervakningskameror kan både vara avskräckande och hjälpa till med identifiering av gärningspersoner. Här är placeringen av kameran viktig. Kamerorna ska vara placerade så att de inte är enkla att slita ned eller förstöra men ändå ge bilder som duger för identifiering av gärningspersonerna.

You May Also Like