Många har nog hört Judy Garland sjunga ledmotivet “Somewhere over the rainbom” i filmen “Trollkarlen från Oz”.
Den sången finns förresten i en ny och mycket fin tolkning av Jan Hammarlund. Texten till “Somewhere over the rainbow” är skriven av Edgar “Yip” Harburg, som från början hette Isidore Hochberg (1898-1981). Ett människoöde som i sig är en historia värd att berätta mera om.
Han skrev även texten till “Brother, can you spare a dime?”, eller “Buddy, can you spare a dime?”, under 1930-talets depressionsår i USA. Edgar “Yip” Harburg var politiskt vänster och övertygad antikapitalist.
“Somewhere over the rainbow”, nästan så titeln ger lite religiösa vibbar. Eller borde göra om man är religiös. Man tycker det borde tilltala en kristdemokrat som vänder blicken mot skyn och den vackra regnbågen.
I Årjäng har det blivit politisk strid på högsta nivå om vad den nya förskolan ska ha för namn. “Regnbågen” tycker det socialdemokratiska kommunalrådet Daniel Schützer skulle vara ett passande namn.
Detta namnförslag får kristdemokraten Jonas Ås att se rött. Jonas Ås är oppositionsråd i Årjäng. Han förknippar regnbågen med en politisk symbol som är olämpligt att ha som namn på en förskola:
“Barn kan bli negativt påverkade. Det är dem vi måste ta hänsyn till”, säger Jonas Ås till P4 Värmland. Sveriges Radio.
På det svarar Daniel Schützer:
“Det har blivit den mest använda symbolen för mänskliga rättigheter. Kan man inte ställa upp på det, då tycker jag man är snett ute”.
Den här infekterade namnfrågan har gått så långt att oppositionen till och med kommit med ett motförslag. “Källan” ska förskolan heta, tycker man.
Varför inte “Jungfrukällan” för att anspela på Jungfru Maria, och Ingmar Bergmans film med samma namn?
Till sist kan man undra hur en skitfråga som namnet på en skola kan bli ett ärende för de högsta politiskt förtroendevalda. Har de inte viktigare saker att ta itu med?
Här i Eskilstuna gick det till så på den tiden jag var kommunalpolitiskt aktiv, att det var Stadsingenjören som lämnade förslag på vad nya gator, kvarter och annat skulle heta. Sedan var det Byggnadsnämnden som fattade besluten.
Inte tusan ska man behöva tröska namnfrågor ända upp till Kommunfullmäktige.
Rolf Waltersson