Jag har av olika anledningar varit på Mälarsjukhuset här i Eskilstuna då och då under de senaste åren. Jag har då gått förbi apoteket som ligger inne i sjukhuset.
Utan att kolla så noga har jag tagit för givet att det är det gamla statliga apoteket. Det “riktiga” apoteket. Det är ju ett av landstingets sjukhus, ja nu heter det regionens sjukhus, som vi äger gemensamt. Därför vore det självklart och logiskt att det också var ett offentligägt apotek.
När jag för några dagar sedan åkte förbi sjukhuset noterade jag den stora gröna skylten intill huvudentrén. Där står APOTEK med stora gröna bokstäver och ett stort hjärta intill. Alltså Apoteket Hjärtat. Det är alltså det privatägda Apoteket Hjärtat som driver länssjukhusets/regionsjukhusets apotek.
När jag kollar hur det ser ut på de två andra sjukhusen i Region Sörmland, lasarettet i Nyköping och Kullbergska i Katrineholm, visar det sig att det är Apoteket Hjärtat där också.
Det är alltså det privata Apoteket Hjärtat som tagit över apoteken inne på våra tre stora regionsjukhus.
Vid den stora apoteksreformen 2009 var det drygt två tredjedelar av våra statliga apotek som privatiserades. Närmare en tredjedel förblev i statlig ägo, Apoteket AB. Det statligt ägda Apoteket är den största apotekskedjan i Sverige.
Varför man privatiserade apoteken som ligger inne i våra sjukhus har jag inte fått klarhet i. Var det av ideologiska skäl? Eller krasst ekonomiska? Att det såldes till högstbjudande.
Lite om Apoteket Hjärtat.
Det är den största av de privatägda apotekskedjorna med sina cirka 400 apotek.
Det grundades 2009 (samma år som apoteksreformen) under namnet ApoPharm Holding AB. Grundarna av apoteket Hjärtat var riskkapitalbolaget Altor.
Riskkapitalbolaget Altor, som har det fullständiga namnet Altor Equity Partners AB, har sex fonder som innefattar ett totalt kapital på drygt 8 miljarder Euro, alltså över 80 miljarder kronor. Pengar som huvudsakligen används till att köpa upp andra företag. Tre av fonderna är placerade på “skatteparadiset” Jercey. Altor investeringar består av stiftelser och fondbolag, så kallade “fonder i fonder”, pensionsfonder och försäkringsfonder.
2010 förvärvade Hjärtat de 32 apotek som ägdes av konkurrenten Apotek1. 2013 köpte man upp Vårdapoteket med 27 apotek.
Så går det till. De stora hajarna slukar de små.
I november 2014 köptes Apoteket Hjärtat av ICA-Gruppen. ICA som med sina 50 procent av marknaden är dominerande i Sverige vad gäller dagligvaru- och detaljhandel.
Så nu är det ICA, som med sina 31 procent av apoteksmarknaden är landets största privata apoteksägare.
I och med ägarbytet ska det numera stå ICA med röda bokstäver intill loggan med hjärtat. Men denna “uppdatering” av skylten vid Mälarsjukhuset har (ännu) inte gjorts.
Utöver apoteksverksamheten siktar nu ICA-koncernen på att ha 80 vårdcentraler inom några år. Vårdcentraler som ska ligga i anslutning till de större mataffärerna.
ICA:s VD Per Strömberg, som tillträdde sin post 2012, hade 2016 en lön på 18.5 miljoner. Det var en löneökning med 15,5 procent jämfört med året innan. För de anställda som jobbar “på golvet” blev löneökningen 2,05 procent.
Räknar man om procenten till kronor blir det en löneökning för VD:n på cirka 2.3 miljoner. För den som jobbar på golvet med taskig lön blir påslaget sisådär 500 kronor per månad. Alltså runt 6000 kronor räknat på helår.
När man skådar dessa siffror förstår man varför man hellre pratar löneökningar i procent i stället för i kronor. 2,3 miljoner till VD:n och 6000 kronor till de som jobbar på golvet sticker ju lite mera i ögonen.
Strömbergs företrädare på VD-posten, Kenneth Bengtsson, fick 30 miljoner i lön och avgångsvederlag, när han avgick 2012.
Det kan ju vara bra att tänka på vilka vi göder när vi handlar läkemedel, läppstift och andra skönhetspreparat och godis på Apoteket Hjärtat inne på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Undrar om de säljer Blondinbellas skönhetsmedel? Eller, det var kanske ett annat apotek?
Vi har också sett popsnöret Måns Zelmerlöw göra reklam för ett annat privat apotek ridande naken på en häst. Ett apotek han är “ambassadör” för och delägare i.
Där ser man hur privatiseringen av apoteken har tagit oss till nya och oanade höjder.
Rolf Waltersson