Lawen Redar (S) har lett socialdemokraternas arbetsgrupp som ska ta fram partiet politik när det gäller migration och flyktingmottagning.
I Ekots lördagsintervju strör Lawen Redar lovord över den borgerliga regeringens åtstramade migrationspolitik. Och hon kräver att de partier som vill samarbeta med socialdemokraterna måste acceptera samma strama migrationspolitik..
Det här har mött intern kritik inom socialdemokraterna. Men hon slår ifrån sig kritiken:
“Man kan inte frångå den strama inriktningen av migrationspolitiken om man ska lyckas med den integrationsresa vi vill se för Sverige”, säger hon.
Regeringen har stramat åt så att asylinvandringen i år blir den lägsta på 2000-talet. Nu menar Lawen Redar att regeringen gör helt rätt:
“Framtida samarbetspartier till Socialdemokraterna – som i nuläget ser ut att bli Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern – måste acceptera en stram migrationspolitik”, säger hon.
Det betyder alltså att den socialdemokratiska migrations och invandringspolitiken till stora delar ska bli densamma som den borgerliga regeringen driver, påhejade från SD.
Jag som vänsterpartist är av den meningen att ett (regerings)samarbete där V ingår är högst tveksamt. Ett litet parti kommer att “malas ner” av det stora partiet. Ungefär som L nu plågas och våndas av samregerandet med M, KD och SD.
Och som regeringsparti tvingas man “hålla god min” och acceptera allt regeringen besluta – även det man ogillar.
Ungefär på samma sätt som när S-regeringen, som ett villkor i januariavtalet med L och C, tvingades slopa marginalskatten.
Man sa det inte då, men man säger det nu; “Slopad värnskatt var priset vi fick betala för att få välsignelse från C och L att godkänna en S-regeringen”
Naturligtvis är det varje partis mål att regera för att kunna genomföra sin politik. Men som läget är nu kommer småpartier som ingår i en S-ledd regering tvingas genomföra mycket man INTE vill.
Och när det gäller migration och flyktingmottagning handlar det om hur tillståndet ser ut i världen. Man kan inte i förväg låsa sig vid att ”vi kan/vill bara ta emot si eller så många”.
Idag är ungefär 120 miljoner människor på flykt i världen. Det är dubbelt så många som för 10 år sedan.
Många är internflyktingar inom det egna landet. Se bara på Gaza där människor hela tiden tvingas fly från den ena platsen till den andra inom den lilla Gaza-remsan.
De flesta är på flykt undan krig och konflikter, undan förföljelse och diskriminering, undan fattigdom och svält.
Och som det ser ut nu blir det allt fler som tvingas på flykt på grund av klimatförändringarna. Det blir flykt undan extremvärme, torka och skogsbränder, skyfall och översvämningar med mera.
Och när det gäller att genom biståndsinsatser göra det lilla vi kan för att hjälpa de mest utsatta i världen, drar den borgerliga regeringen ner där också. Man har minskat biståndet från drygt en procent av BNP. Målet är 0,7 procent eller ännu lägre. Räknat i pengar handlar det om många miljarder kronor.
Dessutom har regeringen beslutat att kostnaderna för att ta emot flyktingar från Ukraina ska “räknas av” från biståndsbudgeten.
På så sätt blir det de allra fattigaste i världen som vi tidigare hjälpt, som nu får betala priset för att vi är jämförelsevis generösa mot flyktingar från Ukraina.
Ska man vara lite konspiratorisk så frågar man sig om det beror på att flyktingar från Ukraina ser ut som vi.
Är det den här politiken man måste acceptera för att godkännas som samarbetspartner av S, då väljer i alla fall jag att tacka nej.
Jag har som motto att ett samhälle ska bedömas efter hur man behandlar dem som är svagast och mest utsatta.
Nu ser vi ett samhälle som dras isär. De rika blir rikare. De fattigaste blir kvar i sin nöd. Det gäller inte bara Sverige – det gäller även globalt.
Om Lawen Redas (S) vill slå vakt om borgarnas strama migrationspolitik, är det väl bättre att hon söker sitt “breda samförstånd” med M, KD, SD och L.
Rolf Waltersson
Lästips:
Flyktingar i världen – miljontals på flykt – Röda Korset. 5 juli 2024.
10 fakta om flyktingar – UNHCR. 17 juli 2023
Klart sviktande vilja till svenskt bistånd – Aftonbladet 17 december 2019