Den 21 augusti. Jag sätter på P1 och lyssnar in klockan 9-ekot. En av de dominerande nyheterna i sändningen är en rapport från något som heter Ungdomsbarometern. Rapporten handlar om “Generation Alpha”, personer födda 2010 och framåt. Idag alltså barn och ungdomar mellan 7 och 14 års ålder.
Den som intervjuas är Ungdomsbarometerns analyschef Jessica Åkerström. Hon slår direkt fast att generation Alpha visar en stor medvetenhet. Närmare bestämt en medvetenhet om och ett intresse för pengar och för shopping.
Redan detta får undertecknad att hoppa till. Den generation som jag tillhör associerar oftast begreppet “medvetenhet” med motsatsen, med ett intresse för samhället och för omvärlden.
Jag beslutar mej därför att efter sändningen ta reda på vad Ungdomsbarometern är för något.
Det visar sej vara ett privat företag.
Så här skriver dom om sej själva på sin hemsida:
Ungdomsbarometern (UB) har sedan 1991 arbetat med att kartlägga attityder och beteendemönster bland svenska ungdomar. Våra uppdragsgivare återfinns inom ett brett spektrum av branscher, och innefattar allt från statliga myndigheter och verk till konsumentvaruföretag, mediehus, högskolor och stora arbetsgivare. Varje år genomför Ungdomsbarometern Sveriges bredaste ungdomsstudie där vi låter tusentals unga i åldern 15-24 år från hela landet berätta om alltifrån intressen och medievanor till tankar om framtiden. Resultatet analyseras och sammanställs i en rapport som passande nog heter just ‘Ungdomsbarometern’.”
Ungdomsbarometern är alltså inte en av samhället beslutad undersökning. Och det intryck man får är att man i mångt och mycket är ett företag som servar kommersiella intressen med information om ungdomars preferenser och beteenden.
– Denna generation växer upp med en stark köpkraft och en självklarhet i att pengar och konsumtion är en del av deras dagliga liv. De är inte bara framtida konsumenter; de är redan idag en drivkraft på marknaden, säger Jessica Åkerström.
Reflexmässigt undrar man väl om hur representativ barometern varit. Den beskrivning som Åkerström ger speglar väl knappast livet som det ter sej för många barn och ungdomar i dagens Sverige.
På hemsidan ser vi att intervjumetoden varit en digital enkätundersökning, och att antalet intervjuade barn och ungdomar varit 1571. Hur stort har bortfallet varit? Vilka blir över- respektive underrepresenterade med en sådan metod? Är inte antalet intervjuade väl litet?
Det som är frapperande i intervjun och på hemsidan är att Ungdomsbarometerns representant inte ser något som helst problematiskt i barnens och ungdomarnas koncentration på pengar och shopping.
Det förstärker intrycket av att företagets målsättning helt enkelt är att undersöka läget för att underlätta “uppdragsgivarnas”, de kommersiella företagens marknadsföring och taktik. Denna slutsats förstärks också av hur man skriver i reklamen för ett webbseminarium man kommer att arrangera:
Ungdomsbarometerns Jessica Åkerström, Sara Fröhling Lindersköld och Johanna Göransson ger dig en spännande inblick i kommande Generation Alpha, diskuterar likheter och skillnader med Generation Z och resonerar kring vad som väntar runt hörnet. För dig som vill ligga i framkant är det här ett webbinarium du inte vill missa!
Välkommen till ett webbinarium med fokus på våra allra yngsta – Generation Alpha!”
Men Åkerström får i Ekot frågor om varför vi ser detta ökade intresse för att tjäna pengar och shoppa bland våra allra yngsta. (47 procent svarar att de är mycket intresserade av att tjäna pengar, 44 procent svarar att de är mycket intresserade av shopping.)
Hon tror att det pratas mycket ekonomi i hemmen men hon pekar också på trenderna på sociala medier.
Så är det säkert. Men Ungdomsbarometern nöjer sej ju bara med att konstatera! För många i det svenska samhället är ju den konsumistiska, ytfixerade ideologin som influensers och företag pumpar ut ett stort samhällsproblem. Det handlar ju om indoktrinering av barn och ungdom. Om ett utnyttjande av unga människors osäkerhet. Speciellt drabbar det tjejer, men även killar. Men Ungdomsbarometern kallar effekten av denna massiva indoktrinering för “medvetenhet”!
Ungdomsbarometerns roll som serviceorgan åt företag så att de kan “ligga i framkant”, liksom frågetecken för undersökningarnas representativitet hindrar dock inte att man kan komma med intressanta iakttagelser.
En del siffror är verkligen deprimerande. Endast tre procent av flickorna betecknar sej som feminister medan fjorton procent gärna vill bli “soft girls”. Med “soft girl” menas ett ideal som nu omhuldas av en del konservativa kretsar. Det handlar om unga kvinnor som vill gifta sej med välbärgade män, ställa sej utanför arbetslivet, låta den välbärgade mannen försörja sej och framleva som omhändertagen hemmafru. Man får anta att det begreppet är ganska okänt hos de yngre inom Alpha- generationen vilket betyder att det är en ännu högre procent av de äldre som bejakat “Soft Girl”-idealet. Skrämmande.
Det finns anledning att vara skeptisk mot Ungdomsbarometerns resultat men jag tror tyvärr att den trots allt visar på en trend.
Den visar på genomslagskraften i den indoktrinering som kommersiella företag, influensers och borgerliga opinionsbildare har med de enorma resurser de besitter.
Det handlar om ett kulturkrig. Ett krig om de ungas hjärnor. Ett krig där kommersiella och nyliberala krafter har stora resurser på sin sida. Frapperande är ju att när vi nu får en rapport om eländet så kommer den från ett privat företag som ser sin uppgift som att helt enkelt serva “uppdragsgivare” med en lägesbeskrivning och inte att larma om den destruktiva indoktrineringen.
Tankeväckande är ju att politikers och mediers budskap är fulla av bekymmer över vissa främmande staters “påverkanskampanjer” men är fullständigt tysta inför den massiva indoktrinering som framförallt våra unga dagligen utsätts för, och där avsändaren är kommersiella och borgerliga maktcentra och influensers.
Peter Widén