För någon vecka sedan hörde jag ett program på P1 Sveriges Radio som handlade om den utbredda korruptionen i Serbien.
Bland annat berättade man om hur sjukvården fungerar. Det har sedan länge ansetts som helt “normalt” att man har med sig en “gåva” när man går till en läkare för att få vård. Det kan vara en flaska brännvin eller något liknande. Men mest uppskattat är ett kuvert med pengar.
Denna gåva, som är en muta om man talar klarspråk, är ett mer eller mindre obligatoriskt krav från läkare för att “ha tid” med patienten som söker vård.
Det här är nog inget unikt för Serbien. Så här ser vardagen ut i många länder:
“På Balkan är det en gammal tradition att ge sin läkare en liten gåva, ofta en flaska brännvin. Nu blir det lagligt – med den skillnaden att regeringen tillåter ‘gåvor’ som uppgår till en månadslön för läkare, ungefär 5 000 kronor”, skriver man i en utskrift från programinslaget i P1.
Serbien är ett av de länder som söker medlemskap i EU. En av de frågor som stöter på patrull är just den utbredda korruptionen. Därför har regeringen infört en lag som gör det tillåtet att ge läkare “gåvor” på upp till 5 000 per månad.
Tydligen menar man från regeringen att om korruptionen blir laglig så är den inget problem längre. Regeringen förklarar att man med detta skapar “transparens och tydlighet i frågan om mutor”.
Den här nya lagen har skapat en stark våg av protester inom Serbien
För studenten Zorana Stankovic är korruptionen i landet det största problemet:
“Det är många problem, och det största är korruptionen. EU vet det här, men de stödjer ändå den här regeringen för den gör som EU vill”, säger Zorana som kommit till Belgrad för att delta i en stor demonstration mot den korrupta regeringen.
“Jag tycker man ska betala läkarna en korrekt lön i stället för att låta patienterna ge dem gåvor. Att man nu vill legalisera gåvor är för att det inte ska kunna kallas muta”, säger servitören Milenko Turedjia.
Läkaren Drasko Karadzinovic från organisationen “Läkare mot korruption” är också kritisk till den nya lagen:
“Det finns en sjukvårdsförsäkring som folk betalar för, och att lagstiftning om gåvor till läkare inte är okej”, säger han till tidningen Danas
Även professorn och doktorn Viseslav Tanovic, som är ordförande i föreningen “Privatläkare i Serbien”, säger att det inte är okej om en läkare räknar med, eller till och med begär, att få en bärbar dator i “gåva”.
Det serbiska läkarsamfundet är positiva till lagen. Man menar att regeringen försöker reglera korruptionen.
I den nya lagen som tillåter gåvor/mutor på upp till 5 000 kronor per månad står inget om hur dessa “gåvor” ska redovisas. Det finns ingen som helst kontroll över om dessa gåvor vida överstiger det belopp som nu blivit lagligt.
En läsare i tidningen Danas forum skriver:
“Det här är legalisering av korruption…Då kan man kanske också lagstifta om gåvor till domare, som då kan tolka lagen lite i favör till givaren. Eller varför inte till poliser, som kanske kan tappa bort lite bevisning som gäller just ditt ärende”.
En annan läsare konstaterar krasst:
“Vad är det som överraskar er folk – det här är ju Serbien”.
Här i Sverige är vi relativt förskonade från den här typen av vardagskorruption och mutor. Men genom “Uppdrag granskning” och i andra sammanhang avslöjas att det förekommer.
Korruption och mutor hos oss handlar oftast om de riktigt stora affärerna. Till exempel när Bofors säljer vapen till Indien, när SAAB säljer Jas-plan för mångmiljardbelopp, och andra liknande stora affärer där det är de stora elefanterna med attachéportföljer som dansar runt guldkalven.
PS.
All information i artikeln har jag hämtat från inslaget i Sveriges Radio P1. När jag läser om inslaget framgår att det tydligen var en repris jag hörde, och att det sändes första gången i 21 maj 2019. Vad som hänt efter detta datum angående korruptionen i Serbien vet jag inte.
Men Serbien fortsätter sina förhandlingar om medlemskap i EU. Om det räcker med att legaliserar korruptionen för att blidka EU återstår att se.
Rolf Waltersson
Läs mer: