Kröningen av nye kungen Rama X, 2019. Bild från Wikipedia.

Militären håller greppet i Thailand – Samtidigt solar sig turisterna obekymrat på de vita sandstränderna

Nu när nästan all fokus ligger på kriget i Ukraina och Sveriges Nato-anslutning har militärstyret i Thailand hamnat i den mediala skuggan.

Det är väl bara när det regnar i Sverige och man tvingas köpa “panikresor” för att fly till varmare och soligare breddgrader som Thailand kommer “på tapeten”.

“Den thailändska valvinnaren Pita Limjaroenrat får inte stöd som ny premiärminister. Limjaroenrat, som leder partiet Kao Klai (Framåt) (mittenvänsterparti, min anmärkning) godkänns inte av det delvis militärstyrda parlamentet.

Under gårdagen stötte den demokratiförespråkande storfavoriten Limjaroenrat på motgångar i sista stund. Hans parti har lovat att ompröva den strikta lagstiftningen kring thailändska kungahuset. Det har fått landets konstitutionsdomstol att meddela att man ska pröva om politikern därmed gjort sig skyldig till majestätsbrott.

Förutom att reformera lagarna om kungahuset har Limjaroenrat också velat avskaffa militärens politiska inflytande…”,

—skriver Omni.

Sedan militärkuppen 2014 håller militären ett starkt grepp över parlamentet genom ett system “som anpassats för att militären ska ha fortsatt stort inflytande”.

Militären rätt att utse alla 250 ledamöter i senaten, överhuset. Dessa senatorer kan i sin tur avsätta såväl politiker i underhuset. Senaten har även vetorätt mot lagförslag i underhuset.

Thailands kung har också fått utökad befogenhet under militärens styre.

Ska man tala klarspråk är Thailand en militärdiktatur som ytterst styr över det parlament som i stort sett bara är ett “demokratiskt kamouflage”.

Några citat ur Regeringskansliets “Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Thailand”:

“Domstolarnas oberoende är ifrågasatt… krav på monarkireform kan likställas med försök att kullkasta staten och med landsförräderi…

Thailand rankas på den femte och lägsta nivån i den internationella fackliga samarbetsorganisationen ITUC:s Global Rights index 1021, vilket innebär att arbetstagare inte anses ha några garanterade rättigheter. Människohandel och tvångsarbete förekommer. Korruptionen är betydande i stora delar av samhället”.

Dessa allvarliga anklagelser om bristande demokrati och mänskliga rättigheter kommer från det svenska utrikesdepartementet och kan därmed inte avfärdas som någon illasinnad och lögnaktig “vänsterpropaganda”.

I Thailand är det förbjudet att ifrågasätta eller kritisera monarkin:

“Thailands lag mot majestätsbrott tillhör världens strängaste. Den som yttrar sig nedsättande om monarkin riskerar att dömas till fängelse upp till 15 år”, skriver Wikipedia.

Men därefter har straffet för majestätsbrott skärpts så att man numera kan dömas till ännu längre straff för majestätsbrott. Så att man kan dömas till 15 års fängelse för varje majestätsbrott.

I Omni kan man läsa om demokratiprotestanten Mongkhon Thirakot, 27 år, som dömdes till 42 års fängelse för 14 Facebookinlägg där har “förolämpat kungen…”

Sedan demokratiprotesterna började kritisera monarkin 2020 har minst 228 personer, varav 18 barn, åtalats för majestätsbrott, enligt Thai Lawyers for Human Rights.

Men som sagt – Thailand med sitt militärstyre tycks i stort sett gå “under radarn”. Turisterna, även från Sverige, åker dit som om ingenting hänt.

Både nuvarande och tidigare svenska regeringar reagerar också som om “ingenting hänt” genom att fortsätta godkänna vapenexport till Thailand som om “ingenting hänt”.

Enligt senaste rapporten från Svenska Freds om svensk vapenexport hamnar Thailand på 10:e plats av “de tio största köparna av svensk krigsmateriel 2022”.

På Svenska Freds lista “Vapenexport till icke-demokratier och diktaturer” anger Svenska freds två kategorier, “ofri” och “delvis ofri” (bild).

Av de 13 länder på den listan finns Thailand med under kategorin “Thailand (ofri)”.

Det här är en bild av Thailand. En helt annan bild av Thailand får man om man väljer turistresearrangörernas beskrivning:

“Världens bästa stränder finns naturligtvis i Thailand. Lata dagar på stranden varvat med en mängd historiska och kulturella sevärdheter gör Thailand till det perfekta resmålet!

Thailand är ett berömt resmål för backpackers, men landet har mycket mer att erbjuda. Du kan få ultimat lyx och förstklassig service i några av de exklusiva badorterna som finns i Thailand”

Om Thailands kung Maha Vajiralongkorn, med regentnamnet Rama X, kan man läsa:

“Sysselsättning: Monark, miljöaktivist, pilot, skribent, politiker, officer, affärsman” (se lästips)

Här i Sverige kan jag skriva “Carl XVI Gustaf är en riktig skitstövel” utan att jag behöver skaka galler. Jag kan ropa högt “Ner med monarkin” utan att en enda jävel bryr sig.

Nästan så det känns lite trist.

PS. Thailands kung är världens rikaste kung med en förmögenhet på 30 miljarder dollar.
Carl XVI Gustaf:s kompis, sultanen av Brunei, kommer på andra plats med en förmögenhet på “bara” 28 miljarder dollar.
Carl XVI Gustaf ligger i “gärdsgårdsserien” bland världens kungligheter med en privat förmögenhet på “ynka” 300 miljoner kronor.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like