Jag sitter i karantän och roar mig med att bläddra bland gamla bilder. Jag hittar den här som är tagen vid Domusvaruhuset i Eskilstuna.
På bilden ser man en flaggstång med en slokörad flagga. Det är kooperationens forna så stolta flagga med “evighetssymbolen” som inte har mycket vind i seglet. Det beror kanske på att Domusrestaurangen har slagit igen. I stället har en av den amerikanska imperialismens främsta symboler, hambugerkedjan McDonald´s, tagit över och flyttat in.
Ovanför entrén sitter en uppblåst McDonaldfigur och ser minst sagt belåten ut. Bilden är tagen i mitten av 1980-talet. 1985, möjligen 1986.
När jag tittar tillbaka i tiden visar det sig att Domusvaruhuset i Eskilstuna invigdes 1965.
När det var 10-års-jubileum, 1975, var det fortfarande en svag, men dock vind, i den kooperativa flaggan, vilket framgår av en bild jag hittat från “Lindebilder”. Kooperationen tog också fram en “jubileumstallrik” för att fira sitt jubileum.
Ytterligare 10 år senare, alltså 1985 (eller 1986) när jag tog min bild, fanns det inte mycket att fira. Det hade börjat gå utför med kooperationens flaggskepp. Som sagt, McDonald´s tog över restaurangen. Därefter försvann den ena butiken efter den andra.
Idag finns inte ett spår av Domus kvar. Till och med namnet är utsuddat. Nu heter det Cityhuset.
Jag vet inte ens om det lilla torget fortfarande heter “Domustorget” eller om det också fått ett nytt namn så att alla spår av svunnen tid suddats ut.
När jag sitter och funderar över konsumentkooperationen, som en gång i tiden startades av arbetare för att man skulle göra sig “oberoende” av de privata handlarna, så slår det mig att det finns en staty på Järntorget här i Eskilstuna som har koppling till den gamla Konsumrörelsen.
Statyn föreställer en naken man.
På informationslistan över “Offentlig konst i Eskilstuna” kan man läsa:
“Naken man. Konstnär Bengt Inge Lundqvist. Uppsatt 1956. Brons, Järntorget”. Alltså ingen om konsumentkooperationen.
Men på sockeln till statyn står det inhugget:
“Till minnet av arbetaren vid Gevärsfaktoriet G W Dahl. Kooperativ banbrytare och föregångsman 1856–1920”.
Varför man satt upp en naken man som symbol för kooperationen kan man undra. Av anletsdragen att döma så föreställer inte statyn denna G W Dahl, som förresten hette Gustav Werner Dahl. G W Dahl ser betydligt “trindare” ut på foto jämfört med den vältränade yngling som står på stensockeln.
I KF:s biografi över Gustav Werner Dahl kan man läsa:
“1856–1920, grenadjär, låsfabriksarbetare, arbetare vid Gevärsfaktoriet, föreningsföreståndare, affärschef i KF.
G.W. Dahl växte upp under fattiga förhållanden i Östergötland där fadern var daglönare på Löfsta gods. Äldst av tolv syskon fick han tidigt klara sin egen försörjning. Tjugotre år gammal tog han värvning som grenadjär (grenadjär var ursprungligen en soldat som vid strid hade som uppgift att kasta granater. Min anmärkning) men trivdes inte med militärlivet, som han lämnade 1988. Arbetade på låsfabrik och Eskilstuna gevärsfaktori. 1896 blev han föreståndare för det kooperativa företaget Eskilstuna arbetares handelsaktiebolag. Sedan han 1903 blivit invald i KF:s styrelse blev han en ivrig förespråkare för att KF skulle starta partihandel. Han blev chef för den nya agenturverksamheten som startade 1904 och KF:s förste affärschef fram till 1918”.
—ur KF:s biografi över Gustav Werner Dahl.
Rolf Waltersson